Publisert: 26.01.2024 Oppdatert: 26.01.2024

Stikkord:

Tema: Fôring

Fiskå bruker kjøttbeinmel fra fjørfe

Fiskå Mølle AS bruker nå kjøttbeinmel fra fjørfe i svinefôret de lager i Trøndelag. En endring i fôrvareforskriften fra to år tilbake åpner for å bruke kjøttbeinmel fra fjørfe til gris, og fra gris til fjørfe. 


Bildet: Fjørfebeinmel har et godt næringsinnhold og det lukter og smaker godt, forteller Veronica H. Speilberg i Fiskå Mølle. Foto: Fiskå Mølle AS

 

 

For å få til dette i praksis trenger vi imidlertid rene produksjonsanlegg for fjørfe eller svinefôr. 

– Fiskå har et slikt anlegg til svinefôr på Dalebakken på Ørlandet i Trøndelag. Der har vi i ca. ett år prøvd kjøttbeinmel fra fjørfe, forteller Veronica H. Speilberg. Hun leder produktutviklings- og kvalitetsarbeidet i Fiskå Mølle. 

– Erfaringene har vært gode. Produsentene oppnår gode resultater. Fjørfebeinmel har et godt næringsinnhold og det lukter og smaker godt. Det lukter omtrent som buljong, opplyser Speilberg. 

Ikke rimeligere
Fiskå har derfor ingen betenkeligheter med å bruke denne råvaren og det gjør de altså nå til svinefôret i Midt Norge. Men svinefôret blir ikke rimeligere med denne råvaren. 

– Bruk av kjøttbeinmel krever en del investeringer. Vi må ha på plass logistikk- og hygiene-­tiltak, og vanninnholdet i råvaren må fjernes på slakteriene. Prisen på kraftfôret blir i dag den samme som om vi hadde brukt andre råvarer. Men det blir en mer bærekraftig matproduksjon og vi får et kraftfôr med en større andel norsk­produsert råvare, sier Speilberg. 

Fiskå Mølle har per i dag ikke mulighet til å gjøre dette flere steder i Norge. Det kan eventuelt la seg gjøre å bruke kjøttbeinmel fra gris til fjørfe på et annet rendyrket kraftfôranlegg de har. 

Ingen kraftfôranlegg
Men det finnes ingen konkrete planer om det så langt. Norgesfôr AS og Felleskjøpet Agri har så langt ingen kraftfôranlegg der det brukes kjøttbeinmel. 

– For å kunne bruke prosessert animalsk protein er det krav om adskilte linjer for svin og fjørfe, og i dag har vi ingen anlegg som produserer kun fjørfe- eller svinefôr. Men en eventuell tilrettelegging av anleggsstruktur vil bli vurdert basert på tilgang og pris på denne råvaren fremover, sier utviklingssjef svinefôr Kathrine Lunde i Norgesfôr. Omtrent samme svar får vi fra Felleskjøpet.