Publisert: 08.12.2010 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

– Fikk lyst på nye utfordringer

Bent Ove Byberg på Voll på Jæren er en av de nye sædkundene i Rogaland. Han intensiverte slaktegrisproduksjonen sin ved å bygge fødeavdeling til kombinert produksjon.

 


- Fikk lyst på nye utfordringer

Bent Ove Byberg på Voll på Jæren er en av de nye sædkundene i Rogaland. Han intensiverte slaktegrisproduksjonen sin ved å bygge fødeavdeling til kombinert produksjon.

 

Påsken 2009 griset de første purkene, og 2010 blir det første hele året med full produksjon. Garden er bygd ut etappevis, og Bent Ove har også hovedansvaret i ei melkeproduksjonssamdrift som tre mjølkebønder etablerte i 2001. – Hvorfor valgte du å legge om fra ren slaktegrisproduksjon til kombinert produksjon?- Det var vel egentlig flere grunner. Vi hadde lyst på nye utfordringer, og så hadde vi lyst til å sikre oss jevn tilgang på smågriser innenfor et lukket produksjonssystem. Etter at vi startet med slaktegris i 1997 har vi bygd opp slaktegrisproduksjonen gradvis nærmere konsesjonsgrensa. Men vi fikk griser herfra og derfra, og det var ikke bare bra. Vi fikk blant annet mykoplasma på den måten. Ved å integrere produksjonen på egen gard er det lettere å holde kontroll med det som skjer. Da kan en bare skylde på seg sjøl hvis ting går galt.- Og det gjør det ikke?- Det har vel gått ganske greit så langt. Det er en helt annen produksjon å drive med purker og smågriser enn ren slaktegrisfôring, det er helt sikkert. Du har igjen for å bruke tid på inseminerings- og grisingsjobben, men med organisert puljedrift (sju uker) så går det ganske greit. Vi har hatt 11-12 avvente hver gang, og greid å fylle de 20 nye fødebingene vi har, sier Byberg.De kjøper inn ubedekte ungpurker, og sluser dem inn i besetningen. De har som sagt bygd ut svineproduksjonen på garden gradvis, og det siste løftet var å bygge ny fødeavdeling med 20 binger samt ny smågrisavdeling. Det greide de for om lag to millioner kroner. Nå er målet å bygge om den gamle slaktegrisavdelingen til ny gjeldpurkeavdeling, slik at de får inseminerings- og bedekningsavdeling med fikseringsmuligheter. I dag gjøres dette arbeidet i slaktegrisbingene, og det er ikke optimalt. Det er våtfôring i fødeavdelingen, gjeldpurkeavdelingen og slaktegrisavdelingen, men smågrisene får tørrfôr.