Publisert: 17.08.2012 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Fem nye Canadaanlegg i Trøndelag

Svin skrev for tre år siden om Einar Myhr og naboene som hadde kjøpt canadisk utstyr lignende det Agromiljø har.


Fem nye Canadaanlegg i Trøndelag

Svin skrev for tre år siden om Einar Myhr og naboene som hadde kjøpt canadisk utstyr lignende det Agromiljø har.

Fordelen med utstyret fra Canada ligger i kapasiteten. Her kjører en med 6 toms tilførselslanger og 4,5 toms slepeslanger. Dermed klarer de glatt 200 tonn gjødsel i timen. Men det vil gå med alt for mye vann når slangene skal tømmes. I stedet har canadierne et smart system med en ball som skytes med trykkluft gjennom anlegget etter spredning.

I år har fem nye slike anlegg blitt importert direkte til Trøndelag. Blant disse er både et større maskinlag pluss svinebonde og entreprenør Sigmund Hestegrei i Verdal. Hestegrei er gjødselentrepenør, og har i år kjørt over 10000 m3 gjødsel.

– Systemet er suverent og har voldsom kapasitet. Den store fordelen som entreprenør er tømmesystemet av slanger. Jobben er gjort på et kvarter. Når slangen er helt tom blir jobben med å rulle inn slangene svært enkel og rask. En trenger ikke kjøre etter slangen, men kan stå rolig og rulle inn flere hundre meter, sier Hestegrei. Hestegrei har investert rundt 600000 i utstyr. Da har han ca 1100 meter slanger og det er 6 toms tilførselslanger og 4,5 tom slepeslange. Hestegrei har også modifisert gjødselpumpa, blant annet med en smart arm for å løfte/senke slangen i kummen. Som entrepenør har han valgt en løsning med spredeplate i stedenfor bom.

– Spredplate er minst følsom for fremmedpartikler og gir et hakk større kapasitet. Som entreprenør er det viktig. Men spredemengden blir ikke fullt så jevn, sier Hestegrei. Stort sett kjører han på 12 meter spredebredde, men den kan justeres hydraulisk.