Publisert: 21.03.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Felleskjøpet vil kjøre forsøk

– Når vi bruker Mycofix i noe av fôret til Felleskjøpet Rogaland Agder (FKRA), så skyldes det ønsker og krav i markedet. Det er ikke faglig begrunnet, sier Hallgeir Sterten i Felleskjøpet Fôrutvikling.


Felleskjøpet vil kjøre forsøk

– Når vi bruker Mycofix i noe av fôret til Felleskjøpet Rogaland Agder (FKRA), så skyldes det ønsker og krav i markedet. Det er ikke faglig begrunnet, sier Hallgeir Sterten i Felleskjøpet Fôrutvikling.

 

Han sier at Felleskjøpet ikke kan annonsere i Svin og si at Format Die tilsatt Mycofix Plus reduserer eventuelle problemer med mykotoksiner.

– Det har vi ingen dokumentasjon på. Men preparatet inneholder stoffer som er godkjent, så slik sett kan vi tilsette det i mengder fra null til én prosent i fôret hvis kunden ønsker det. Vi kan likevel ikke dokumentere binding av mykotoksiner, eller ta ansvar for det faglige resultatet av å bruke produktet, sier Sterten.

– Er det farlig å bruke det da?

– Det er det vel forsåvidt ikke. Vi vet at leirmineraler og ioniserte stoffer kan danne bindinger til toksiner som gjør at de ikke tas opp i tarmveggen. Men alle næringsstoffene er også ladet, slik at de kan også passere uten å gjøre nytte for seg. Derfor kan en faktisk risikere å tape tilvekst. Men hvis jeg sier det, får jeg ofte til svar at det betyr lite i forhold til sjukdomsproblemene. Det er vel der vi står, sier Sterten.

Tilsetting av Mycofix gjør kraftfôret 5–10 øre dyrere per kilo, avhengig av doseringen. Det anbefales brukt i drektighetsfôret til diepurker. I en vanlig besetning med 50 årspurker kan det fort bli en merkostnad på et femsifret beløp. Når produsenter med problemer sier at det virker, så må vi ikke glemme at de antakelig også får råd om andre tiltak fra veterinæren. I Felleskjøpet Fôrutvikling er vi skeptiske så lenge den vitenskapelig dokumentasjonen mangler. Men det er som sagt markedet som bestemmer så lenge det er tillatt.

– Vil dere ta initiativ til å teste eventuell virkning av Mycofix ?

– Ja, det kunne vi godt tenke oss å gjøre. Det bør gjøres grundige forsøk under kontrollerte betingelser, og vi planlegger faktisk å gjøre det om ikke lenge ved forsøksgården i Klepp. Vi kunne gjerne tenke oss å gjøre dette i samarbeid med Helsetjenesten for svin og Veterinærinstituttet, sier Hallgeir Sterten.