Publisert: 30.11.2012 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Feirer dagen med Norsvinmøte.


Feirer dagen med Norsvinmøte.

Willy Finnbakk fyller 50 år 28. november. I mars følger kona Ingjerd etter. Men det er Willy sin bursdag som nå feires. – Vi skal ha selskap med omtrent 70 gjester, forteller Willy. Han er på møte i Norsvin regi på selve bursdagen, slik at feiring skjer dagen etter.

Festlokalet blir kapellet på Undheim. – Det er nytt kapell med flotte utleielokaler i kjelleren, forteller Willy. Som ku- og grisebonde lover han både gris og ku på menyen. Willy er egentlig Stavangergutt som ikke tenkte bli bonde. Men han var interessert i landbruk og siktet seg inn på en høgskoleutdannelse på NLH-Ås (nå universitet). På Tomb jordbrukskole før selve studiene traff han Ingjerd fra Løge. Istedenfor for landbrukshøgskole ble han med henne for å hjelpe til. – Det har stadig vært noen prosjekter på gården så her har jeg blitt, forteller Willy. Han synes både gården og Ingjerd var flotte og hadde snart både kone, gård og fire barn.

Før de overtok drifta i 1982 var Willy ansatt i både purke- og kukontrollen, men siden har han vært bonde på fulltid. I 1991 ble det bygd nytt slaktegrishus, i 1997 ny fødeavdeling mens nytt samdriftsfjøs på ku stod klart i 2003. Samtidig ble smågrisproduksjon doblet og i år kom et nytt påbygg med gris.  I dag produserer gården ca. 1500 smågris og fôrer fram 500 til slakt. Og med styreplass i Norsvin siden 2004 føler Willy seg kanskje enda mer som svinebonde enn kubonde.

– Svinenæringen har et mer offensivt miljø som tar utfordringer og ser etter løsninger. Ku er mer stabilt, mer knyttet til politikk og sterkt preget av mjølkekvotene. Men det skjer en endring i tankemåten også blant kubønder nå, mener Willy. I nabolaget har studieringen på gris de startet i 1988 vært en veldig viktig faktor for både læring, trivsel og byggeprosjekter. – Alle de åtte som var med i starten møtes fortsatt selv om noen har sluttet med gris, forteller Willy og legger til: – Men så diskuterer vi ikke lenger bare gris på møtene.

På 50 årsdagen blir det heller ikke veldig mye snakk om kraftfôrpriser, svineavl og om hvilke naboer som har skiftet slakteri. – Nei, det er egentlig litt rolig i næringen akkurat nå. Sterkt økte byggekostnader gjør at nybygg ikke har mye fokus. Men det skal trolig starte en ny purkering i Time blant eksisterende produsenter, forteller jubilanten fra Løge.

Selv er han sterkt opptatt av avlsarbeidet og samarbeidet/avtalene/markedet som Norsvin sentralt har. Han tenker da på avlssamarbeidet i Norden og om Norsvin lykkes i sin amerikasatsing. – Satsningen i USA er enormt spennende for Norsvin. Vi trenger å lykkes internasjonalt for å kunne ha en sterk avlsorganisasjon i Norge, mener Willy. Og akkurat som Norsvin føler han seg som en sprek 50-åring som har tenkt å satse videre både på egen gård og i organisasjonslivet.