Publisert: 22.09.2015 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Fasefôring perfekt for ny TN70-purke

Minimum to, og helst tre kraftfôrslag bør vurderes i drektighets- og dieperioden for å få gode resultater med TN70-purker.


Fasefôring perfekt for ny TN70-purke

Minimum to, og helst tre kraftfôrslag bør vurderes i drektighets- og dieperioden for å få gode resultater med TN70-purker.

Borghild Njærheim Barstad, fagleder svin hos Felleskjøpet Rogaland Agder Det viser både norske og utenlandske erfaringer.

 

Krever mer fôr

Det begynner å bli større og større andel hybridpurker i norske besetninger med nederlandsk yorkshire (TN70), bedre kjent som LZ-purka. Selv om LY-purka fortsatt er dominerende i Norge som helhet, begynner det å bli en god del erfaringer og tilbakemeldinger på den nye genetikken. Beinproblematikk og atferdsutfordringer var store diskusjonsemner i starten, men også positive egenskaper som færre dødfødte, jevnere fødselsvekter og flere avvente per kull har vært tilbakemeldinger fra produsenter rundt om i landet. Ei purke som avvenner store kull har høye krav til fôr og fôring for å oppnå stort fôropptak og høy melkeytelse.

 

Ulike faser

For optimal produksjon og gode resultater er det essensielt at purka får i seg det den trenger av næringsstoffer i de ulike fasene, drektighet-, fødsel- og laktasjonsperioden, samt perioden mellom avvenning og bedekking, selv om denne er relativt kort. I de ulike fasene har purka svært forskjellig næringsbehov, og fôring i den ene fasen legger grunnlaget for neste fase. Derfor har vi utviklet et fôrkonsept som er i tråd med internasjonale anbefalinger, og som også er tilpasset TN70-purka og dens behov.

 

Drektighetsfôr

I drektighetsperioden er det viktig å få purka tilbake i optimalt hold etter forrige dieperiode uten at den skal bli for stor og tykk. Her er behovet for energi og protein relativt lavt, mens behovet for fiber er høyt. Et drektighetsfôr er utviklet med fokus på god mage- og tarmhelse, og rikelig med fiber i fôret som gir purka god metthetsfølelse. Fôret bør inneholde moderate mengder lysin og protein for å unngå unødvendig høye fôrkostnader og overfôring som kan gjøre purka for stor frem mot fødsel.

 

Overgangsfôr

Rundt fødsel vil næringsbehovet endre seg noe, og purka trenger mer lysin og protein, mer kalsium og enda mer fiber enn i starten av drektigheten. Et overgangsfôr som kan brukes i siste del av drektigheten og noen dager etter grising kan gi purka den ekstra næringen den trenger i siste fase av drektigheten. Her kan høyere nivåer av lysin gi ekstra fostertilvekst mot slutten. Purka har også større behov for kalsium som stimulerer igangsetting av melkeproduksjonene, og rikelig med fiber opp mot grising gir bedre råmelk, både i mengde og kvalitet. I tillegg bidrar fiber til et lettere fødselsforløp, gjennom forebygging av forstoppelse. Fiber i drektigheten stimulerer også til bedre fôropptak etter grising.

 

Diefôr

I dieperioden skal purka produsere nok melk uten å miste for mye hold. Et spesialfôr til dieperioden er tilpasset høytytende purker. Med fokus på gode, smakelige råvarer er målet å oppnå høyt fôropptak. Høy nok tilførsel av lysin og protein er viktig for god kulltilvekst gjennom økt melkeytelse samt at nok næringsstoff bedrer eggkvaliteten til neste drektighet.

 

To til tre fôrslag

Både norske og utenlandske erfaringer tilsier at en bør vurdere minimum to og helst tre kraftfôrslag til purker i drektighets- og dieperioden for å oppnå gode produksjonsresultater, holdbare purker og god økonomi.