Publisert: 10.04.2012 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Får høye vekter på smågrisene

– Ved et uhell gikk vi tom for halm. Da kjøpte vi høy. Siden har vi fortsatt med det. Høy er helt topp både til purker og smågriser, mener Marit Bjørnstad.


Får høye vekter på smågrisene

– Ved et uhell gikk vi tom for halm. Da kjøpte vi høy. Siden har vi fortsatt med det. Høy er helt topp både til purker og smågriser, mener Marit Bjørnstad.

Hun slenger ei høytjafse inn i bingen til Ingunn. Dette er en av flere spesielle purker i grisehuset til Marit og Tor Arne. I sitt 11. kull fødte Ingunn 15 grisunger i den romslige fødebingen. Hun kaster seg smilende over høytjafsa, og grisungene flokker seg rundt henne og river høystrå ut av munnen hennes. Grovfôret går ned på høykant.

De har flere purker som har stått lenge i tjenesten. Søstera til Ingunn skal grise for 12. gang, og ei annen purke har avvent 140 grisunger på 11 kull.

– Vi veier grisungene ved fødsel på den digitale vekta. Folk tror det ikke, men de veide fra 1,9 til 2,3 kilo da de ble født. I siste pulje hadde vi avvenningsvekter på 14-17 kilo, og ved åtte ukers alder veide vel 60 av grisungene i pulja mellom 23 og 27 kilo. Purkene spiser mye mer etter at vi begynte å gi dem høy, sier Marit.

De fôrer purkene restriktivt seks uker etter bedekking. Så går de over på appetittfôring (108 fôrenheter) de siste seks ukene før grising, og siste uka før grising fôres purkene ned.

Purkene og smågrisene får høy i fødebingen. De mener at dette øker appetitten også på det vanlige fôropptaket, samt at det er gunstig for mage- og tarmfunksjonene til både små og store. Grisungene fôres med smågrisfôr i små troer i smågrishjørnene. Bakkanten av bingene spyles hver dag, fordi dette er binger som er tilpasset et gammelt hus. De legger stor vekt på renholdet. Det vaskes hver sjuende uke, og det er nesten ikke fluer å se i grisehuset. I møkkjelleren bruker de hydratkalk for å hindre flueklekking. Gjeldpurke.- og bedekningsavdelingen er ny, og den har halmtalle. Her går purkene i fem uker etter bedekkingen..

De cirka 60 årspurkene griser hver sjuende uke. Fødebingene er lagd i den gamle låven fra 1946 som tidligere ble brukt til ku og stall. Bingene er derfor tilpasset gamle rom og vegger, og de er betydelig romsligere enn moderne fødebinger. Det er løsdrift fra A til Å , og god plass å boltre seg på for purker og grisunger.

De har hatt gris her siden 1999, og produksjonen er bygd gradvis opp. Nå er de helt sjølrekrutterende. Det er ikke kjøpt inn dyr på seks år. Men Ingunn, som nå både er mor, bestemor, oldemor, tippoldemor og vel så det, er en av de innkjøpte.

De begynte med ganske få purker i kombinert produksjon, 12-13 purker. Men så ønsket Furuseth flere smågriser, og dermed la de om til flere purker for tre-fire år siden. Nå er siste trinnet tatt med full framfôring av egenproduserte grisunger.

.