Stikkord:
FAO-advarsel om kjøtt
Økt velstand i verden gir også økt kjøttproduksjon. Men store endringer i verdens kjøttproduksjon, spesielt når det gjelder gris og fjørfe, øker også risikoen for sjukdommer hos mennesker og dyr. Biosikkerheten er truet.
Det hevder FAO (FNs matvareorganisasjon) i en ny rapport. Svin- og fjørfeproduksjon har i flere tiår vært verdens raskest voksende husdyrproduksjoner. I industrialiserte land fødes de fleste kyllinger og kalkuner nå i bygninger med mellom 15 000 og 50 000 fugler. I 2005 ble for eksempel 25 millioner levende griser solgt som livdyr på internasjonale markeder. Industrialiserte svin- og fjørfefarmer anlegges i nærheten av verdens storbyer og tettsteder. Stor forflytting av livdyr nettopp i disse to produksjonene forsterker utfordringene, mener FAO.
Det som skjer er at risikoen for overføring av sjukdommer til både mennesker og dyr øker kraftig. Dette kan komme til å ramme også oss. Men vi kan i hvert fall glede oss over at norsk struktur i svine- og fjørfeproduksjon så langt har vært styrt slik at våre biosikkerhetsmessige utfordringer er store, men langt i fra størst.