Publisert: 07.12.2022 Oppdatert: 07.12.2022

Stikkord:

Fant kjæreste og gardsbruk i Løten

Marius Brevik Johansen fra Sarpsborg har gjort hedmarking av seg. Den 22 år gamle særpingen kjøpte seg i februar gard ved Ådalsbruk i Løten. Og det var kjæresten fra Løten som dro ham hit.


Svin nr. 8 – 2022:
Bildet: Marius Brevik Johansen kjøpte seg garden Vesle Benestad på det frie markedet. Grisehuset til venstre er fra 2004, men det er forbindelse til gamlelåven hvor det er flere avdelinger med tallegris.

 

– Ja, det var nok det, sier Marius og trekker på smilebåndet. Han bodde i Sarpsborg til i fjor høst. Men så traff han Hanna Søgård Evensen (19) fra Løten, og da var det gjort. 

Svigerforeldrene hennes fant en gard til salgs på Finn ved Ådalsbruk som de mente at ungdommene burde kikke på. 

Det gjorde de, og de likte det de så. For 7,3 millioner kroner ble de eiere av Vesle Benningstad, en gard med 130 dekar dyrket jord og 210 dekar skog rundt eiendommen. Her var det også et bra grisehus fra 2004 som er knyttet sammen med den gamle låven, slik at det åpnet seg muligheter for talledrift av slaktegris der. Dermed kunne de produsere opp til grensa for konsesjonspliktkig produksjon umiddelbart etter vask og overtakelse. Nå er de allerede godt i gang med det tredje innsettet. 

Interessert lenge
– Foreldrene til Hanna driver også med slaktegris i Nordbygda i Løten, så jeg har fått god hjelp og støtte derfra. Hanna er nå i førstegangstjeneste på Sessvollmoen. Målet er å bli vognfører i saniteten, sier Marius.

Sjøl om han er en vanlig bygutt fra Sarpsborg så har han lenge vist interesse for landbruk. Besteforeldrene hans bodde på et småbruk. Marius tok videregående på Kalnes, den gamle landbruksskolen i Østfold, og han har jobbe hos ulike gardbrukere i det lokale nærmiljøet. Han innrømmer at han vært på utkikk etter en gard. Det fant svigerforeldrene hans på Finn, og dermed var det bare å ta fram kalkulatoren og begynne å regne. Det var et stort pluss at de kunne starte opp slaktegrisproduksjon med en gang. De bruker også den gamle låven til talleproduksjon for å få produksjonen så stor som mulig. 

 

 

Her er det tallegris i gamlelåven. Det er også en liten avdeling med tallegris i det nyeste grisehuset, men der er det hovedsakelig slaktegrisbinger.

 

 

Drømmer om utegris
– Drømmen er å kunne drive med utegris. Før våren skal jeg gjerde inn en del uteområder som kan brukes til formålet. Jeg tror at mange kunder setter pris på det, og da blir opplegget at de får gå ut og inn av fjøset som de vil. Jeg starter med ei mindre gruppe fra talleavdelingen. Jeg har fått god hjelp av Fatland i starten, men også fra den lokale mølla i Løten. Slakteriet hjalp meg blant annet med dekningsbidragskakyler før jeg gikk i banken for å få lån, sier Marius.

Han fikk også litt hjelp til å dekke opp det som manglet av egenkapital for å kunne gjennomføre kjøpet. 

Fornøyd
– Hvordan gikk de to første innsettene?

– De gikk bra. Jeg slet riktignok litt med det første, men det viste seg at det var igjen noen gamle fôrrester i siloen som skapte problemer. Etter at vi fikset det har det gått veldig greit, sier han.

– Er du bekymret for økonomien?

– Nei, jeg er egentlig ikke det. Jeg klager ikke. Jeg har cirka 600 kroner i dekningsbidrag på grisen, og da bør en ikke klage. Jeg er også fornøyd med strømstøtta vi får. Det går fire vifter og suser i grisehuset, men ellers går det så å si ingenting til oppvarming. Jeg bruker en dieselvarmer når det er som kaldest på vinteren, sier han. 

Grei drift
Fjøset har altså en ny og en gammel avdeling, men de er knyttet sammen så Marius synes det er ganske lettvin drift. Grisene får apetittfôring, og Marius synes at det gjør det rolig og greit i fjøset. På Kalnes, hvor det for øvrig er økologisk drift, var det kombinert svineproduksjon med fôring til faste tider. Det skapte mer leven i grisehuset i tidene rundt fôring, synes Marius. 

Eiendommen ligger like sør for Svartelva, og det eksisterer en bekk og myrområder mellom garden og elva. Der har beveren fått herje fritt, og den har blant annet demmet opp bekken slik at om lag 20 dekar med bjørkeskog har druknet. Den skal hogges i vinter og bli til ved. Marius kommer også til å søke om å få tas opp beverdemningen slik at vannet kan renne fritt i bekken igjen. 

Gris og hest
Da Svin besøkte Vesle Benningstad i oktober var det møkkjøring som sto på programmet. Han har fått låne en traktor og ei møkkvogn av svigerforeldrene, fordi hans egen møkkvogn for øyeblikket er ute av drift. 

På jordene dyrket han i sommer cirka 15 dekar med åkerbønner, bygg og litt gras. Han har sjøl en dølahingst som han skal bruke til å trekke ut tømmeret fra det oversvømte området, og samboeren har to hobbyhester, ei hoppe og en vallak.