Publisert: 27.05.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Færre avvente


Færre avvente

 

De er satellitt i purkering i Østfold, og Svin følger disse unge svineprodusentene i deres første driftsår. (se Svin 8/04)

Etter 11,2 avvente i første pulje er 10,5 litt nedtur. I tillegg hadde de problemer med magesjuke etter avvenning. Flere døde, slik at antall solgte ikke ble mer enn 10,2.

– Jeg tror dette kan skyldes at fôret nederst i en sekk kanskje var muggent fordi var det var rått på gulvet, forklarer Jon Erland. Nå har han satt opp silo til smågrisfôret. Ellers er de godt fornøyd med selve fôret, som kommer fra Norgesfôr.

Tilveksten på smågrisen har også vært veldig bra, både i første og andre pulje. De har solgt grisen ca. 10 uker gammel. Da veier den nesten 30 kilo.

Når Svin ringer er tredje pulje grising nettopp over.

– Det var færre grisunger i purkene nå. Trolig blir det derfor færre enn 10,5 avvente, forteller Jon Erland. Han og June hadde døgnskift de fire døgnene grisingen varte.

– Vi synes vi må satse såpass, men kanskje vi hjelper til for mye? Det virker nesten som de grisungene vi ikke hjalp eller tørket av har klart seg bedre enn de vi hjalp. I det hele tatt er det vanskelig å vite akkurat hvor mye vi skal gjøre under grising, synes June og Jon Erland. Det kunne de tenke seg å lære mer om, og i vinter blir de trolig med i en studiering for smågrisprodusenter. Nå ser de fram mot en roligere periode fram til jul, og ikke minst julaften. Da skal juleribba skal fortæres.