Publisert: 10.06.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

– EUs andel av verdens kjøttproduksjon vil falle

Det blir økt global konkurranse mot EUs kjøttproduksjon, og EUs andel av kjøttproduksjonen vil falle. Det tror formann Bent Claudi Lassen i Danske Slagterier.


– EUs andel av verdens kjøttproduksjon vil falle

Det blir økt global konkurranse mot EUs kjøttproduksjon, og EUs andel av kjøttproduksjonen vil falle. Det tror formann Bent Claudi Lassen i Danske Slagterier.

 

På en konferanse om hvem som tar ledertrøya i verdens svinekjøttproduksjon de nærmeste ti åra sa han dette;

– Internasjonale rammebetingelser vil forandre seg. WTO-forhandlingene og EUs utvidelse og landbruksreformer vil være med på å øke verdenshandelen og konkurransen mellom alle som produserer kjøtt, sa han.

Danskene har etter Claudi Lassens mening et godt utgangspunkt for de neste ti år. Kostnadene i primærproduksjonen er konkurransedyktige. Slakterisektoren i Danmark er kostnadsbevisst, og har fordeler ved at god veterinær status gjør det mulig for danskene fortsatt å være en av verdens ledende eksportører av svinekjøtt. Internasjonalt er Danmark førende innenfor matvaresikkerhet, mente Claudi Lassen.

Han viste til at den danske internasjonaliseringen hittil har resultert i eksport av dansk svinekjøtt til mer enn 130 land, og over 100 utenlandsplasserte salgs- og produksjonsavdelinger.

– Jeg tror at produksjonen av bearbeidet kjøtt i stor grad vil skje lokalt, mens råvaretterspørselen blir sterkere rettet mot et globalt utbud av svinekjøtt, sa han.

WTO-avtalens arbeid for å avskaffe eksportsubsidiene er ingen trussel mot dansk eksport av svinekjøtt. Ei heller WTO-forhandlingenes håndtering av importbeskyttelsen;

– Det blir ingen voldsom stigning i importmengden til EU under forutsetning av gjennomsnittlige tollreduksjoner, og at det ikke lages ytterligere tollkvoter, sa Bent Claudi Lassen.