Publisert: 22.11.2012 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Eurotier større enn noen gang

Eurotier kaller seg verdens største husdyrmesse, og har trolig god dekning for det. Rekordvekst i antall utstillere sørget for at det denne gang var hele 2445 utstillere fra 51 land på plass i messehallene.


Eurotier større enn noen gang

Eurotier kaller seg verdens største husdyrmesse, og har trolig god dekning for det. Rekordvekst i antall utstillere sørget for at det denne gang var hele 2445 utstillere fra 51 land på plass i messehallene.

Hannover, Tyskland Det er dimensjoner over dette arrangementet, som i år ble besøk av anslagsvis 160 000 mennesker. Også dette er ny rekord. Dette skjer til tross for at det i store deler av den agrare verden har vært og til dels er betydelige problemer. Men den store veksten er også et tydelig uttrykk for at landbruket globaliseres kraftig. Sjøl om gardsdrift og landbruksproduksjon er noe av det mest jordnære og lokale en kan tenke seg, så kjenner ikke agrobusinesss’en noen grenser. Kjøp og salg av driftsmidler, råvarer og ferdige matprodukter er grenseløs, sjøl om de aller fleste land i verden først og fremst er opptatt av å brødfø seg sjøl.

 

Grisetoppmøte

Det går to år mellom hver gang Eurotier arrangeres, og i 2008 ble det første «European Chinese Pig Summit» arrangert. Toppmøtet mellom europeiske og kinesiske nøkkelspillere i svineproduksjonen har blitt fulgt opp siden den gangen, og det var svært mange kinesere og andre asiater å se blant de tilreisende. Mer om situasjonen i kinesisk svineproduksjon leste du kanskje i Svin nr 8.

Alle husdyrslag

Eurotier er husdyrmessa for alle husdyrinteresserte, men de tunge husdyrproduksjonene melk/storfekjøttproduksjon, svinekjøttproduksjon og fjørfeproduksjon dominerer i hallene på det enorme messeområdet. For griseinteresserte er utbudet stort, og selv om en del av innovasjonen som presenteres kan virke vel teknologisk og visjonær, så er det også mange utstillere som har bena godt plantet på bakken. På en så internasjonal utstilling som denne ser en tydelig at det fortsatt ikke stilles like strenge krav til dyrevelferd over alt, men både dyrevelferd og bioenergi var sentrale temaer hos svært mange utstillere. DLG, som arrangerer Eurotier, har også trykket på i den retningen. DLG er forkortelse for Deutsche Landwirtscahfts Gesellschaft, og er landbrukets topporganisasjon i Tyskland. DLG engasjerer seg i mye, men kjører blant annet tester av matvarer og maskiner og utstyr i jordbruksproduksjonen.