Publisert: 29.10.2014 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Et lite løft, men langt igjen

Interessen for å produsere svinekjøtt er et godt barometer på tilstanden. Den synker.


Et lite løft, men langt igjen

Interessen for å produsere svinekjøtt er et godt barometer på tilstanden. Den synker.

Vi må tilbake til 2011 for å finne tilsvarende økning i dekningsbidraget til smågrisprodusentene som fra første til andre halvår i år. Det er naturligvis hyggelig, og vi skal glede oss over det. I overproduksjonsperioder blir ofte smågrisprodusentene hardt rammet prismessig.

Det ser faktisk ut til at det kan være mulig å ta ut målpris på svinekjøtt i den jordbruksavtaleperioden vi er inne i. Det er lenge siden. Derfor er prisøkningen sårt tiltrengt og svært etterlengtet. Mange har akkumulert gjeld etter lang og tøff periode. Og enda bedre; hvis markedssituasjonen holder seg stabil er det utsikter til ytterligere økning i 2015.

Bedre markedsbalanse skal normalt bedre både økonomien og humøret i bransjen. Men det er dessverre også denne gangen skår i gleden. I siste Grisebørs kan du lese at fôrprisene har økt enda mer enn tidligere antatt. I løpet av det siste året har prisene per fôrenhet økt med cirka 14 øre. Grisebørsen har også beregnet litt for lave fraktkostnader i tidligere kalkyler. Det betyr at fôrprisene ligger ytterligere et par øre høyere per fôrenhet.

Her nærmer vi oss noe av kjerneproblemet. Markedsbalanse gir et økonomisk løft sammenliknet med en overskuddssituasjon. Men kostnadene ruller på over hele fjøla. Fôrkostnadene er veldig viktige i svineproduksjonen, selv om de ikke alene skal bære skylda for at mange sliter økonomisk. Også alle andre kostnader øker kraftig. De fleste som driver selvstendig næringsvirksomhet registrerer det. Så lenge prisene ikke holder tritt med kostnadsutviklingen, så blir det problemer og frustrasjoner. Over tid har nivået på svinekjøttprisene hatt altfor svak utvikling sammenliknet med utviklingen i kostnadsnivået.

Et godt barometer på tilstanden i næringa er interessen for å produsere svinekjøtt. Den synker. Hele 4,2 prosent av alle norske svineprodusenter med purker sluttet i løpet av årets sju første måneder. Purketallet gikk ned med 2,6 prosent. Ser en siste året under ett har purketallet gått ned med nærmere seks prosent.

Dette forteller med all tydelighet at kampen for høyere kjøttpriser og lavere kostnader må fortsette med full styrke.