Publisert: 27.06.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Er avl dyrt?

Det er viktig å ha fokus på kostnader, både i grisehuset, kraftfôrindustrien, slakteriene, og innenfor Norsvins virksomhet.


Er avl dyrt?

Det er viktig å ha fokus på kostnader, både i grisehuset, kraftfôrindustrien, slakteriene, og innenfor Norsvins virksomhet.

 

Moderne svineavl krever store ressurser. Det krever at man har en avlspopulasjon (antall avlspurker) av en viss størrelse med dyktige avlsbesetningseiere. Det krever testingsstasjoner og det krever en faglig kompetent avlsledelse som kan styre det hele. For å gjøre de rette faglige valgene kreves det kontinuerlig forskning og utvikling. Styring av avlen i Norsvin gjøres av avlsrådet. Avlsrådet består av svineprodusenter (foredlings-, formerings-, og bruksbesetninger), KLF, Norsk Kjøtt, Landbrukshøgskolen, ansatte i Norsvin og en representant fra Avelspoolen i Sverige. Styret i Norsvin tar de endelige avgjørelsene.

Hva er målet med svineavl? Målet med avlen er at den skal gi bedre økonomi for svineprodusenten og slakteriene, i form av en bedre gris. De siste åra har Norsvin utviklet bredere og bredere avlsmål. I tillegg til de tradisjonelle avlsmålene tilvekst, fôrforbruk og kjøttprosent, har kjøttkvalitetsegenskaper blitt tatt sterkere og sterkere inn i avlsmålet. Dette er egenskaper som andre avlsselskaper ikke har med i sine avlsmål. Det siste nå er at moregenskaper hos purka også er blitt med. Utfordringene med å trekke inn disse nye avlsmålene er selvfølgelig at avlsframgangen på de gamle avlsmålene blir redusert, og at vi ikke får direkte utbytte av de nye med en gang. Men på lang sikt er vi ikke i tvil om det å satse på kjøttkvalitet er riktig. Vi må utvikle et produkt som forbrukeren vil ha. Det er god økonomi for hele svinenæringen.

Avlskostnadene i Norsvin i dag er ca. 20 millioner kroner, dette tilsvarer ca. 18.5 øre pr. kg svinekjøtt. (4 øre av dette belastes ikke norske svineprodusenter). Hvis vi sammenligner dette med andre kostnader som ligger inne i produksjonen i dag (fôrkostnader (11,- kr pr. kg svinekjøtt, slakteri og transportkostnader, 3-5 kr, avgifter til mattilsynet 99 øre m.m.) er kanskje ikke kostnaden avskrekkende, hvis vi sammenligner med hva vi får igjen av investeringene i avlsarbeidet. Avlskostnadene er ca. 14 kr pr slaktegris, mens avlsframgangen pr. år er ca. 25 kroner pr. slaktegris. Da tar vi med all framgang også innenfor kullstørrelse og regner den om til framgang pr. produsert slaktegris. Det betyr altså at vi hvert år får igjen mer enn det vi investerer. Avl er slikt sett noe av det mest lønnsomme vi kan investere i.

 

Norsvin finansierer i dag avlsarbeidet i hovedsak på tre måter: via slaktekiloen 8.5 øre per kg (omsetningsrådsmidler), via sædprisen, tilsvarende 6 øre per kg produsert svinekjøtt (ca. 20 kr per sæddose) og via inntekter fra eksport tilsvarende 4 øre per kg (ca. 4 millioner kroner).

Norsk svineavl har vært meget vellykket, med meget gode resultater. I 2003 satte vi ny rekord i avlsframgang på landsvin. En viktig årsak til dette vellykkede resultatet er at alle norske svineprodusenter står bak det norske avlsarbeidet gjennom å være aktive i Norsvin. Dette er en viktig forutsetning for å lykkes også i framtida! Det er viktig at alle svineprodusentene i Norge er samlet bak avlsarbeidet, og at vi har så godt avlsmateriale at enkeltprodusenter ikke blir fristet til å ødelegge vår eminente helsesituasjon ved egenimport av avlsmateriale.

Når det gjelder framtidas finansiering av avlen, ønsker Norsvin å utvide det nordiske samarbeidet som vi allerede er sterkt engasjert i for å utnytte ressursene best mulig. I første omgang er det naturlig å få til en løsning rundt en felles nordisk yorkshireavl.

Samtidig ser vi at vårt avlsmateriale er meget ettertraktet internasjonalt, slik at vi har meget gode muligheter til å øke våre inntekter fra eksporten.

 

Gode resultater!

Årsresultatene for de ulike samvirkeselskapene legges nå fram. 2003 har vært et godt år for de aller fleste selskapene. Det er viktig at medlemmene får utbytte av disse resultatene gjennom bedre pris, og/eller tilbakebetaling. Norsvin har også hatt et godt år i 2003, med et overskudd på 3.4 millioner kroner. Vi vil endre prisene fra 1. mai slik at sædprisen på brukssæd går ned med 10,- kr (laveste pris fra 59,-), mens prisen på avlssæd går opp. Resultatet av disse prisendringene kan bli opp til 2 millioner kroner i reduserte inntekter for Norsvin. Dette må vi kompensere gjennom reduserte kostnader og økte inntekter på andre områder.