Publisert: 10.08.2011 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Enkel utbygging på Toten

Svein Roar Nygaard ved Kolbu på Toten trengte ekstra plass til smågrisen. Løsningen ble en dansk container.


Enkel utbygging på Toten

Svein Roar Nygaard ved Kolbu på Toten trengte ekstra plass til smågrisen. Løsningen ble en dansk container.

 Vi er gården Nygård ved Kolbu på Toten. Her driver Svein Roar Nygaard en satellittbesetning i purkering. Han fikk inntil nylig 20 griseklare purker hver åttende uke. Men plassen var trang og ikke optimalt utnyttet. En mulighet var nybygg. Men det hadde betydd en større utvidelse av produksjon. Å bygge på noen få kvadratmeter blir veldig dyrt.    

Kanskje kunne en dansk container være løsningen, tenkte Nygaard. Han hadde sett løsningen på Agromek og også annonser for den i Norge. – Det er en fleksibel og rimelig løsning. Det er dessuten mulig å selge containeren hvis vi slutter med gris. Skatteregler favoriserer i tillegg containere. De kan leases, og dermed avskrives på kort tid. Et nybygg vil i realiteten aldri bli avskrevet fullt ut. Dermed kjøpte Nygård Norges første containergrisehus. På denne måten utvidet han arealet litt med en smågrisavdeling. Nå er svineproduksjon på gården økt til ønsket nivå på 24 purker i pulja.

 

400 volt

 

Nygaard er godt fornøyd med løsningen. – Containeren fungerer svært bra som smågrisrom. Ventilasjonen er utmerket, det er renslig i bingene, og smågrisene vokser godt, sier Nygaard. Men det var noen utfordringer underveis. Containeren kommer fiks ferdig med innredning og elektrisk opplegg. Problemet var at standard er satt opp med 400 volt, mens vi har 220 volt i Norge. – Vi måtte bygge om strømforsyningen, sier Nyggard. Her er han ikke helt fornøyd med den norske leverandøren, men han fikk bra service fra Danmark. Men alt i alt liker Nygaard sine nye smågrisbinger, og tror løsningen kan passe flere norske svineprodusenter.

 

To lengder og bredder

 

Det er Danbox ved Århus på Jylland som lager containergrisehus. De har solgt 800 slike løsninger i Danmark, pluss noen til Tyskland og altså en i Norge. Nå er flere containere bestilt nordover.

Danbox har to standard bredder, 3,7 og 4,4 meter. Lengden er også standard med 12 eller 16 meter. Innenfor dette er løsningene mer fleksible. Aller mest salg er det av 3,7 meter containere og løsninger til smågris, men det selges også løsninger med fødebinger eller til slaktegris. Selskapet omsetter også brukte renoverte containere