Publisert: 03.12.2020 Oppdatert: 03.12.2020

Stikkord:

Endelig jul igjen

Den beste tiden på året for oss svineprodusenter står for tur, endelig er det jul igjen! Grisen har stor betydning for folk i julen, og saftig ribbe er del av grunnlaget for en ­vellykket julefeiring.


Beate Menes Didriksen, Styremedlem Norsvin

 

Cirka 60 prosent av den norske befolkning spiser ribbe på julaften! Ja, jeg vil si at grisen er like essensiell som julenissen.

Selv om ribbe med sprø svor ikke ble tradisjon for andre enn storbønder og de som var så velstående at de eide en ovn, før fra ca. 1920 tallet, spilte ribbe en viktig rolle helt tilbake til det førkristne vinterblotet. I norrøn mytologi ble stykker fra grisen Særimne spist hver dag, og like raskt som sidestykkene ble skåret ut, vokste nye fram.

Akkurat den grisen skulle jeg ønske Norsvin hadde klart å avle fram i år!

Vi går mot en jul og et nytt år, med underskudd av norsk ribbe og gris. Men samtidig har vi en markedssituasjon som gir sårt tiltrengt bedring av svineprodusentenes økonomi. Siden vi ikke har Særimnes magiske egenskaper på grisen vår, er vi prisgitt markedets svingninger og må styre produksjonen etter det. Det er fort gjort å overspise ribbe på julaften, men jeg håper norske svineprodusenter ellers har magemål tilpasset et hverdagsmåltid, og forstår at balansen er skjør og at situasjonen vi har nå, med stort underskudd, dessverre kan snu fortere enn vi rekker å si Strømstad…

Mitt juleønske er at grisen fortsatt skal være nummer én på norske julebord også i framtida. Det er dessverre ikke alle som er enige i det. For å sikre grisens posisjon må vi jobbe hardere med å nå ut med vårt budskap om en bærekraftig og etisk svineproduksjon året rundt. Vi må alle bidra til at våre griser har det så bra som mulig, og at det er gjennomsiktighet og åpenhet rundt vår produksjon. Framover må vi nok også vise endringsvillighet og nytenkning rundt dyrevelferd og hvordan grisen produseres. Det vinner vi alle på og vil gjøre at det norske folk fortsatt setter ribbe med sprø svor på bordet julaften.

Ønsker alle god jul og godt nyttår. Ta vare på grisen og hverandre!