Publisert: 18.01.2012 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

– En milepæl for Norsvin

– Dette er en milepæl for Norsvin, sier administrerende direktør Olav Eik-Nes. Selskapet har inngått en intensjonsavtale med avlsselskapet Topigs om nederlandsk yorkshire.


- En milepæl for Norsvin

– Dette er en milepæl for Norsvin, sier administrerende direktør Olav Eik-Nes. Selskapet har inngått en intensjonsavtale med avlsselskapet Topigs om nederlandsk yorkshire.

– Vi trenger en yorkshire med god avlsmessig kvalitet og et avlsopplegg som sikter mot fortsatt framgang. I Topigs har vi funnet en samarbeidspartner som har mange av de langsiktige internasjonale mål og strategier som oss selv. Selskapet er samvirkeeid, og er derfor tuftet på mange av de samme verdiene som våre. Men først og fremst trenger Norsvin som et internasjonalt avlsselskap større effektivitet også i avlsarbeidet med yorkshire, sier Eik-Nes.

Topigs er det største avlsselskapet på gris i Europa, og det nest største i verden. Akkurat som i fjørfeavlen, preges den internasjonale svineavlen av konsentrasjon om færre og større selskaper. Det er derfor et viktig og langsiktig strategisk veivalg Norsvin nå har gjort. En uavhengig veterinærmedisinsk vurdering av smittesikringen gjort av Veterinærinstituttet åpner for den løsningen som er valgt (se egen sak om smittebeskyttelsen).

Skifter partner

– Vi har allerede et forskningssamarbeid med Topigs, og denne intensjonsavtalen vil kunne åpne markeder for begge selskaper, også for vårt landsvin, sier avlssjef Bjarne Holm i Norsvin.

– Norsvin har i flere år hatt avlsmessig samarbeid med Sverige om yorkshire. Hvorfor har selskapet nå skiftet strategi?

– Vi bytter ikke strategi i Norsvin, men vi skifter samarbeidspartner for yorkshire. Grunnen til det er at vi ikke er helt fornøyd med den løsningen vi har, og særlig ikke i et mer langsiktig perspektiv. Avtalen med Nordic Genetics ble sagt opp i 2010, og den gikk ut i 2011. I mars i fjor ba styret i Norsvin administrasjonen jobbe med en ny avtale i forhold til Finland og Sverige, samt evaluere en mulig ny yorkshire-partner. Det har vi gjort, og styret har tatt dette valget, sier administrerende direktør Eik-Nes.

Frykter å tape fart

– Dere har altså ikke vært fornøyd med den svenske yorkshiregenetikken?

– Norsvins aktivitet skal sikre eierne økt konkurransekraft ved å skaffe dem et internasjonalt konkurransekraftig materiale. Over flere år har vi sett at den svenske yorkshiresatsingen ikke har gitt de samme resultatene som andre selskaper oppnår for sin yorkshire. Avlsbesetningene i Sverige med Yorkshire har gjort en god jobb, men det hjelper ikke når eierne ikke har villet bruke de ressurser som er nødvendige og som var beskrevet i samarbeidsavtalen. Vi har påpekt den manglende utviklingen, men ikke fått den nødvendige responsen. Det betyr at norske hybridpurker kan tape fart i utviklingen, selv om vi aldri har hatt et bedre mordyr enn det vi har akkurat nå. Vi må se på utviklingsfarten også framover, og da trenger vi større bevegelse i effektiviteten.

Tilbys i Skandinavia

– Men det er fortsatt et mål å beholde markedet i Sverige og Finland?

– Ja, men vi trenger en partner som jobber etter samme strategi som oss, og som driver forsknings- og utviklingsarbeid ut fra et internasjonalt perspektiv. Vårt mål er å tilby yorkshire til det skandinaviske markedet, og vi får en eksklusiv rett til på tilby Topigs yorkshire til Sverige og Finland. I neste omgang vil vi forhandle om dette også for andre markeder, sier Olav Eik-Nes og Bjarne Holm.

Det var Topigs som første gang kontaktet Norsvin i 2009. Og hvorfor skulle et av verdens største avlsselskaper på gris gjøre det? Trolig fordi Norsvin driver forsknings og utviklingsarbeid blant annet på landsvin som har viset seg å være internasjonalt konkurransedyktig. Så hva vil nå skje framover?

– Vi bygger nå infrastrukturen for å få Topigs avlsmateriale inn i norske hybridpurker så sikkert som mulig. Håpet er at en stor andel råner står på semin i Norge ved utgangen av 2012. De første hybridpurkene vil dermed først grise i 2013, sier Holm.