Publisert: 19.01.2010 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Elmia, Sverige

Elmia Husdyr viste i år få svinenyheter, men innen bioenergi, marked og lokalprodusert mat fantes mye interessant.


Elmia, Sverige

Elmia Husdyr viste i år få svinenyheter, men innen bioenergi, marked og lokalprodusert mat fantes mye interessant.

Elmia Husdyr i Jönköping hadde i år færre besøkende enn tidligere. Sykdommen Blåtunge og dermed ei messe uten storfe var trolig viktigste årsak. Storfevisninger og konkurranser har vært en svært viktig del av Elmia. Mange savnet nok dette. I stedet måtte fokus rettes andre steder. Det gjorde Elmia også, og lykkes i all fall delvis. Temaer som «lokalprodusert mat» og «hvordan finne et marked for svensk kvalitetsproduksjon?» hadde mye mer fokus enn på forrige messe for to år siden. Det var god informasjon, gode foredrag og leverandører som viste seg fram innen felter som bioenergi, miljø, klima, økonomi, fôring, samt husdyrsykdommen PRRS og bogsårproblematikk. Men det var få virkelige nyheter for svineprodusenter, og flere av dem har vært vist på Agromek. Firma Sveaverken viste imidlertid en ny type ventilasjonsvarsling med innbygd varslingssystem hvis avtrekksvifta stopper. Vi fant også noen andre nyheter.

Tre på Elmia:

Mats Runfeldt er slaktegrisprodusent på Gotland med 1500 slaktegrisplasser. – Det har ikke vært noe god butikk siste året, men i øyeblikket er det bra betalt for svinekjøttet, sier Runfeldt. Han synes det er viktig å ta seg tid til en tur til Elmia. Hjemme lager han sitt eget kraftfôr og på messa er han på jakt etter ny kvern og mer utstyr til hjemmemaling.

Lars Talberg, svineprodusent ved Sarpsborg, har også vært på Elmia Husdyr mange ganger. D et er kort vei fra Østfold, og han synes Elmia er ei messe som er mer relevant og interessant enn Agromek. – I år ser jeg mest på bioenergi og fyringsanlegg og der har jeg funnet flere mulige løsninger/levereandører. Jeg vurderer både halm og ved, sier Talberg. Ellers finner han alltid noe interessant på stander med innredning og fôringsanlegg til gris.

– Det er første gang jeg er på Elmia Husdyr, sier Norsvins Rolf Ole Tomter. Han synes dette virket som ei interessant husdyrmesse med stor spennvidde. – Her er både svensk småskala- og storskalalandbruk samlet. Jeg er her for å besøke/være på stand til Avlspoolen, avlsselskapet i Sverige der Norsvin eier 50 %. De presenterte seg etter min mening veldig godt med sin stand. Ellers er det spennende tider i Sverige med tanke på hva som skjer med yorkshireavlen i landet, sier Tomter.