Publisert: 30.10.2020 Oppdatert: 30.10.2020

Stikkord:

Ei annen tid

Vi hadde en spesiell sommer i fjor, med «svine­filmen» hengende over næringa som ei mørk sky.


Takket være godt kommunikasjonsmessig håndverk og tett kontakt med samarbeidende organisasjoner og LMD i etterkant har sørget for ro rundt saken. Og det er ikke for å legge lokk på ting, men vi har hatt behov for å se fremover og ta de grep vi mener er riktig for å hindre at slikt skjer i fremtiden. Vi bør alle ta grep. 

Så har vi også hatt en spesiell vår, sommer og høst, med Covid19, et forenklet jordbruksoppgjør, forberedelse til tilsynskampanjen Mattilsynet skal kjøre i 2021 for å screene norsk svineproduksjon, og nå i det siste villsvin og ASF som har kommet enda nærmere. Vi har lært oss nye måter å jobbe på, med mindre reising, mer bruk av nettbaserte møteplasser og tett kontakt med både politiske miljø og nærings­aktører som kan bidra til å dra svinenæringa i det vi mener er riktig retning.

Enkelte kunne nok ha ønsket fetere typer i avisoverskriftene og mer trykk i media fra Norsvin. Det finnes mange veier til Rom heter det, men la det ikke være tvil om at det jobbes både hardt og godt med det vi mener er til det beste for svinenæringa, selv om typene ikke er fete og overskriftene store. 

Markedet er med oss nå, og prognosen tilsier en skjør men behagelig balanse som bør sikre målprisuttak også neste år. Vi fikk målprisøkning i år, og selv om vi ikke fikk riktig det vi ønsket så merkes det at det er litt lettere nå. Vi er allerede i gang med å forberede kravet for neste års forhandlinger, så er mye opp til oss selv for å oppnå det vi ønsker, en sunn økonomi i et balansert marked. Næringa vår har virkelig behov for en god periode der vi nå kan sette av midler til vedlikehold OG utvikle oss videre. Dette gjelder hver enkelt av oss, men også Norsvin som organisasjon. Benytt også anledningen til å snakke godt om hverandre og være konstruktive. Alt blir mye ­lettere med framsnakking. God høst ønskes dere!