Stikkord:
Dumt å stille seg på bakbena
Nå er det viktig at svineprodusenter og kjøttindustrifolk er våkne i forhold til kastreringsspørsmålet.
Norge har lenge vært et foregangsland i dyrevernsammenheng ved å kreve bedøvelse før kastrering av veterinær. Samtidig med inngrepet skal grisene få langtidsvirkende smertebehandling for å dempe smertene etter operasjonen. Helt siden 2002 har vi gjort det slik av dyrevelferdsgrunner, noe vi er ganske alene om i verden.
Men utviklingen står ikke stille. 1. mars 2012 åpnet som kjent kjøttbransjen for bruk av vaksine mot rånelukt, riktignok med krav og betingelser som var så strenge at de færreste tok sjansen på å prøve det. Litt senere, i november 2013, kom det nye og mindre strenge krav fra bransjen. Likevel har ikke denne kastreringsmetoden tatt av. Hittil i år er det kastrert 6-7000 griser med vaksine, såkalt immunologisk kastrering. Det er snaut én prosent av antall norske hanngriser som produseres. Grovt sett er det bare to-tre griseslakterier som har litt erfaring med slakting av såkalt Vak-gris.
Vi har altså et alternativ til dagens kastreringspraksis. Men vi har svært liten praktisk og markedsmessig erfaring med hvor sikker denne metoden er i stor skala. Er vi sikre på at metoden er trygg nok gjennom hele verdikjeden? Jeg er redd at svaret på flere kritiske spørsmål som bør stilles kan være nei.
Det verste som nå kan skje er at næringa stiller seg på bakbena og får et politisk motivert forbud mot dagens praksis tredd ned over hodet på seg. Det vi trenger et større engasjement både i kjøttindustrien og hos primærprodusentene for å prøve ut vaksinekastreringens sterke og svake sider i noe større skala enn i dag. Vi trenger rett og slett litt mer tid for å opparbeide nok erfaring og kunnskap.
Vi vet at dyrlegene anbefaler vaksinekastrering framfor dagens praksis. Det sa generalsekretæren i Den norske Veterinærforening i et intervju med Svin i fjor. Vi vet at Dyrevernalliansen i sommer dro i gang en underskriftsaksjon på internett som krever slutt på dagens praksis. NRK har hengt seg på problemstillingen, og flere vil sikkert følge. Målet er å presse politikerne til å fjerne dagens praksis. Poenget med kastrering er som kjent å sikre forbrukerne god kvalitet på kjøttet. Skal vi fortsatt være trygge på at vi greier det også med alternativet til dagens praksis, må både produsenter og slakterier etter vår mening kjenne sin besøkelsestid og prøve dette i litt større skala enn i dag.