Publisert: 20.11.2012 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

”Du får to flere avvente ved å file tenner”

Gevelt ser ikke etter friske dyr, men prøver å lete opp avvikene. Det er de som trenger ekstra stell og oppmerksomhet.  


”Du får to flere avvente ved å file tenner”

Gevelt ser ikke etter friske dyr, men prøver å lete opp avvikene. Det er de som trenger ekstra stell og oppmerksomhet.  

– Jeg husker hva Hans Kristian Heum sa da vi gikk på Norsvinskolen; ”Du må få med deg kjerringa i grisehuset. For dette er et omsorgsyrke”. Kona mi var ikke så interessert i gris. Hun foretrakk å arbeide i en barnehage så jeg måtte finne ei annen dame til den jobben.

– Men har du noen kjepphester ut over det du allerede har vært inne på for å få så gode resultater?

– Fullkommen diegivning er en nøkkelfaktor. Skal du få til det må du file tennene på de nyfødte. Min personlige påstand er at alle norske smågrisprodusenter hadde fått to flere avvente per purke i året hvis de hadde filt tennene på dem. Det er det beste du kan gjøre. Du kan aldri vite hvilke purker som har unger som biter. Derfor files alle hos oss umiddelbart etter fødselen. Det var Inger-Lise Andersen ved UMB som fikk meg til å starte med filing av tenner. Hun hadde et forsøk på moratferd for noen år siden hos meg. Under det forsøket gikk det opp et lys for meg.

– Så gode resultater skyldes ikke at du har spesielt gode superpurker?

– Etter min mening har vi allerede den superpurka som må til for å greie 30 avvente. Det vil alltid være noen som drar ned snittet, men målet er at purka skal dra fram alle ungene sine sjøl. Når purkene ligger i hjel griseunger så det kanskje et uttrykk for at de regulerer ubehaget sitt litt sjøl. Hun reduserer sine egne problemer ved å regulere bort noen unger hvis det er stress og ytre negative faktorer som for eksempel biting og tilløp til såre jur. Vår jobb blir å legge forholdene til rette for at purkene sjøl drar med seg flere grisunger fram. På denne veien er tannfiling noe av det smarteste og det viktigste du kan gjøre.

– Hva gjør du med tynne purker etter avvenning?

– Jeg prøver å la dem gå i en egen binge etter avvenning og i drektighetstida. Og jeg lar de robuste purkene som har nok kilo gå sammen. All slåssing er negativt.