Publisert: 08.03.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Diefôr med avskalla havre


Diefôr med avskalla havre

 

FK Rogaland har siden 1. januar solgt diefôr super med avskalla havre. Energiinnholdet er hele 1,19. Prisen er omtrent den samme pr. fôrenhet som annet diefôr. Felleskjøpet i Rogaland tilbyr for øvrig hele tre typer diefôr i øyeblikket. I tillegg til super har de eget diefôr til både våtfôring og tørrfôring. Pelletskvaliteten er noe ulik for disse typene.

– Fordelen med å bruke avskalla havre er at vi kan få et fôr med høyere energiinnhold samtidig som pelletskvaliteten blir bedre, sier Hallgeir Sterten i FK fôrutvikling. I tillegg vil avskalling redusere faren fôr mykotoksiner betydelig. Det er et poeng i år.

– Vi har planer om å bruke slik havre i smågrisfôr og diefôr. Når det gjelder det siste har de allerede begynt i Rogaland, mens Trøndelag og Østlandet starter snart. På smågrisfôr vil vi teste litt til før vi slipper dette ut på markedet, opplyser Sterten. Han tror ikke det blir noe problem at avkalla havre kan harskne fortere.

– Avskalling skjer løpende, fôret lagres neppe lenge og det inneholder også mye E-vitamin og antioksydanter, sier Sterten.

– Vi har ikke markedsført diefôr super og det har ikke noen stor markedsandel enda, sier salgskonsulent svinefôr Ole Henry Lid i FK Rogaland/Agder. Slikt fôr passer også best i satelitter (purkering) eller besetninger som kan kjøre eget fôrslag for diegivende purker.

– Men vi får bra tilbakemeldinger blant de som har prøvd det, opplyser Lid. Noe tidspunkt for når smågrisfôr med avskalla havre kommer på markedet vil han ikke ut med, men i Rogaland finnes allerede litt avskalla havre i Format Kvikk.

– Det er kjøpt gjennom en annen leverandør. Nå har vi derimot mulighet til å bruke både den mengden og kvaliteten vi ønsker, forklarer Lid.

Det er ikke bare Felleskjøpet som satser på avskalling. Fiska Mølle har investert i anlegg og tester nå ut smågrisfôr med avskalla havre. Om de skal bruke det i diefôr er foreløpig usikkert. Norgesfôr Flisa er også på god vei. I løpet av året vil de selge både smågris- og diefôr med avskalla havre.