Stikkord:
”Det ska bli koteletta, pøls og steik”
Noen har svin på skogen. Men ved Vuku oppvekstsenter i Verdal har de svin på timeplanen.
Even Pedersen og Camilla Nilssen i klasse 9B ved Vuku oppvekstsenter får stå helt fremme ved kateteret idet kjøttskjærer Arnt Egil Grendahl fra Levanger tar ut indrefileten fra grisen. – Det er spennende å se hvor kjøttet vi spiser kommer fra, synes Even. Camilla nikker enig, og legger til at det også er morsomt å prøve noe nytt i helsetimen. Midt på kateteret ligger en halv stjernegris, og bak står slakteren med kvitt forkle, hansker og en sylskarp kniv. De 78 elevene i niende ved Vuku oppvekstsenter skal lære hvordan en gris blir til ”koteletta, pøls og steik”, som sambygdingen Hans Rotmo synger om i en av sine artige viser. Grisen er for anledningen sponset av Vuku landbrukslag, mens Nortura har skaffet en profesjonell kjøttskjærer.
En tradisjon
Helsetimen med fokus på svin er blitt en årlig tradisjon ved de to ungdomsskolene i Verdal. Det hele startet for mer enn 30 år siden, og initiativtager var Verdal svinavlslag . Sigrun Dahl Storholmen er en av ildsjelene bak dette opplegget. Hun synes det er artig at Vuku og Verdal landbrukslag har fulgt opp denne tradisjonen. I dag skal Grendahl vise oppdeling av grisen, og fortelle navnet på de ulike delene grisen består av. Han har mange års erfaring i bransjen, og er også en av de som står bak Levanger Kjøtt og Vilt som åpnet i fjor sommer. Denne bedriften ligger like ved E6, ved avkjøringen til Levanger sentrum.
Lager spennende retter
Øistein Vist er avdelingsleder for niendeklassene ved Vuku oppvekstssenter. Denne dagen har de mat og helse på timeplanen. – Det er kjekt for oss å få en halv gris på denne måten. I tillegg til at elevene får innblikk i partering av svin, skal de etterpå selv være med på å pakke og merke kjøttet før det legges i fryseren. Kjøttet vil så bli brukt i undervisningen på skolekjøkkenet ut over vinteren og våren. Så det blir nok mange spennende retter å smake på, sier Vist. Grendahl skjærer først ut indrefileten, før bog og nakkekoteletter blir sagd ut. – Hva synes du om denne jobben? – Den er helt grei. Jeg har aldri vært her i Vuku og undervist før, men jeg har vært flere ganger på Levanger videregående.
Grisens ”far”
Dahl Storholmen forteller om grisens liv og oppvekst samtidig som hun går rundt og viser elevene hva som blir til koteletter, pølse og steik. Alle får se kjøttbitene på nært hold, og de får kjenne på de ulike delene. Mange rekker hånda i været når Sigrun spør om noen har vært med på slik oppdeling av svin tidligere. Ikke så rart kanskje; Verdal er en av de største kommunene når det gjelder svineproduksjon her i landet. Som mangeårig inseminør (27 år) kan hun også fortelle om hvordan en gris blir til. Hun er nemlig ”far” til titusener av små grisunger. Og elevene får høre om hva som skjer fra befruktningen og fram til grisen ligger oppdelt i butikkenes kjøledisker. Alle dyra bedøves med gass for de avlives og stikkes. De får også høre at stort sett alt fra grisen kan brukes. Hodet blir for eksempel til sylte, mens innmaten kan brukes i farser og til leverpostei. Ingen syke griser får bli med til slakteriet. Alle dyrene blir nøye kontrollert av veterinær, og alle fjøs må godkjennes av Mattilsynet, poengterer Dahl Storholmen.