Publisert: 01.07.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Der livet går litt saktere

Levanger er godkjent som ”Citta Slow”. Dette er et italiensk konsept som handler om det gode livet i mindre byer. Bondens Marked er som skapt for en rolig liten by som Levanger.


Der livet går litt saktere

Levanger er godkjent som ”Citta Slow”. Dette er et italiensk konsept som handler om det gode livet i mindre byer. Bondens Marked er som skapt for en rolig liten by som Levanger.

 

– Derfor er det nok ikke tilfeldig at vi fikk kjempeoppslutning om arrangementet her i byen før jul, sier Lars Edvard Hoff. Han er primus motor for Bondens Marked i Levanger, og er kjempefornøyd med oppslutningen fra lokale produsenter. Hver eneste åpningsdag var 10-12 produsenter på plass med forskjellige varer, og enkelte ganger var en oppe i nærmere 20 produsenter som viste seg fram.

 

GIKK UNNA

– Det har vært mye forarbeid, spesielt med den salgsrettede delen av dette. Men nettopp derfor er det så trivelig når vi lykkes til de grader som vi gjør her. Dette tiltaket har kommet for å bli, og det passer som hånd i hanske til konseptet med en saktegående by. Det er virkelig artig å se den forvandlingen vi har fått til på torvet vårt. For et par år tilbake var det bare en danske og en fra Frosta som sto på torvet. Nå oversvømmes det av lokale produsenter som samarbeider og har det trivelig mens de prøver å selge, smiler Hoff.

Og folk i Levanger kom ikke bare for å titte. Det var mye aktiv handel å se, og produktene forsvant i høyt tempo. Den delikate presentasjonsformen og de mange spennende produktene fristet lokalfolket til å prøve spennende og uvante produkter. Bredden var stor, og produktene mange. Men alt er lokalt produsert, fra råvare til ferdig salgsvare.

 

VILLE OG TAMME

Svineprodusentene var sentralt plassert på salgsstedene, og de viste også stor bredde i produkttilbudene sine. I folks øyne var nok produsenten av villsvin mest eksotisk, og mange ville innom standen for å få en liten smakebit. Og villsvinkjøttet falt tydeligvis i smak for Levangerfolket, for handelen gikk livlig også på denne standen.

-Hva selger dere mest?

-Jo, det er for det meste pølser. Morr og snackspinner er mest populære, forteller Astri og Karina Ledal. Den spesielle smaken av villsvin gjør seg veldig godt i disse produktene, og dessuten er jo dette kosemat som er lett å prøve.

-Er villsvin bedre betalt?

-Nei, vi får nøyaktig det samme til slakt som annen gris, men vi synes det er artig å forsøke litt forskjellig. Vi produserer slaktegris, og synes det er trivelig å kunne variere produksjonen litt, sier de to.

 

MIKVOLD-SKINKA

Det bredeste tilbudet av svineprodukter på markedsplassen kom ikke fra Levanger, men fra Mikvold Gård i Verdal. Herfra ble det tilbudt sylte, leverpostei, morr og ikke minst den spesielle Mikvold-skinka. Denne skinken legges i marinade før speking, noe som gir en helt spesiell smak. Skinka er etterspurt på det lokale markedet, men ikke minst også av turister som besøker gården.

-Ja, og så må du få med at grisen fôres med poteter, for det er det viktig at den får, smiler Turid Nerli. Hun svingte smakekniven flittig på standen, og hadde sin fulle hyre med å sørge for at folk fikk det de ønsket. Mange var innom denne standen, men de fleste visste hva de skulle ha før de kom. Men det var også overraskelser for den som kom med åpent sinn, for eksempel sennepssauser og grillsauser.

 

PEKER FREMOVER

-Jeg synes dette prosjektet peker framover. Veldig mange produsenter ønsker selv å promotere varene sine, sier Lars Edvard Hoff.

De fleste slakter dyra på lokalt slakteri, og får tilbake mer eller mindre bearbeidete varer som de sjøl utvikler videre. Dette bidrar til å skape nytt liv og tilføre bygdene og Levanger-samfunnet ekstra verdier.

Flere produsenter får på denne måten tettere kontakt med råstoffene de produserer, og de aller fleste opplever den direkte kontakten med forbrukerne som veldig positiv. I tillegg beholdes en større del av verdiskapningen lokalt, og det er jo bokstavelig talt verdifullt, smiler markedsgeneralen.