Stikkord:
Den norske grisens gode rykte
I søkelyset som er satt på resistente bakterier, opplever vi at svinekjøttet og svineproduksjonen i Norge kommer veldig bra ut.
Det bør gi oss store fordeler på det norske markedet i form av stor tillit til produktet hos forbrukeren. Videre gir det oss gode argumenter overfor myndighetene for å beholde den norske modellen på landbruk. Det vil si spredt produksjon i forholdsvis små enheter. Det gir også fordeler i vår internasjonale virksomhet. Vi har et marked hjemme der det alltid kan hentes friskt avlsmateriale. I lys av dette er det sterkt beklagelig at de besetningene som ble pålagt nedslakting etter funn av MRSA, har opplevd dårlig og sendrektig oppgjør fra staten. Dette er det nå lovet skal bli bedre gjennom penger avsatt i statsbudsjettet. Hadde ikke dette kommet på plass, kunne vi risikert at svineprodusenter ikke ønsket å bidra i kampen mot resistente bakterier.
Kastrering er igjen satt på dagsorden. Det forventes et forslag i Stortinget som går på å datofeste forbudet mot kastrering. Her er det viktig at vi opptrer klokt og samlet i svinenæringa. Etter mitt syn er kampen for fortsatt kirurgisk kastrering en dårlig sak som vi er dømt til å tape på sikt. Immunologisk kastrering har vært testet ut en del år og fungerer bra, dersom det blir gjort riktig. Det kan også være et poeng å fase ut ordet kastrering, og erstatte det med vaksinering mot rånelukt. I denne prosessen er det viktig å få en tilstrekkelig overgangsperiode. Kontrollsystemene som skal hindre kjøtt med rånesmak å komme ut i markedet må være på plass før forbudet innføres. Får vi dette til, bør det bli en ytterligere styrking av omdømme til norsk svineproduksjon.
Arne Krog
styremedlem Norsvin