Publisert: 10.12.2019 Oppdatert: 10.02.2020

De beste avlsbesetningene!

2019 ble året da Norsvin kunne konstatere at avlsframgangen har vært større enn noensinne. Genotyping i stor skala har virkelig gitt uttelling. Denne teknikken setter avlsorganisasjonen i stand til å gjøre langt sikrere seleksjon, først og fremst på purkesiden, men Norsvin er godt i gang på rånesiden også, selv om det gjenstår en del for å komme helt i mål.


Nr. 9 – 2019

 

Bildet over: Tonje og Jan Botilsrud, ­Kirkenær, Hedmark, har vunnet oppgjøret hele 11 ganger de siste 19 årene, og i år vinner de altså for sjette året på rad. 

 

 

Fra venstre: Beste Norsvin Duroc, Marte Nilsen og Vidar Bergsholm, Stokke i Vestfold, hadde både den beste durocbesetningen og den beste durocrånen. Johannes Silde, Etne i Hordaland, vant formeringsbesetningsoppgjøret, men greide også å kapre andreplassen i foredlingsbesetningsoppgjøret. Rebekka Bø og Jakob, Randaberg i Rogaland, vant avlsstatuetten for beste landsvinråne.

 

Prisdryss på Gris i ‘19

Her ser du representanter for de beste svinebesetningene i året som har gått. Det er resultatene fra grisekontrollen Ingris som legges til grunn for rangeringen.

 

VINNERNE: Ingris-vinnerne fra siste år hedres. Fra venstre Tom Dyrskog og Sofie Vestersjø, Ryfylke i Rogaland. De fikk prisen for beste satelitt­besetning i purkering. Deretter står Marius og Gry Heidi Ruud-Wethal fra Kløfta i Akershus. De mottok prisen for beste purkering på vegne av Rompa purkering. Harald Pedersen (med mikrofonen) fra Fatland tok imot prisen for beste smågrisbesetning på vegne av Åsmund og Oddlaug ­Birkeland, Vikedal i Rogaland. De to siste var jevngode, og delte derfor prisen for beste purkebesetning. Nest høyre står Gunnar Salberg Løe, Mære videregående skole, og ytterst Olav Vold, Ottestad i Hedmark.  [Foto: Tore Mælumsæter]

Asbjørn Schjerve fikk Go’grisen

Mangeårig organisasjonssjef og regnemester i ­Norsvin, Asbjørn Schjerve, ble tildelt den høythengende æresprisen Go’grisen av Norsvins styreleder Tor Henrik Jule for mangeårig og godt arbeid til beste for norsker svineprodusenter.