Publisert: 09.09.2022 Oppdatert: 08.09.2022

Stikkord:

Danmark

Danske grisebønder på teppet

I midten av juni ble representanter for danske svinebønder kalt inn på teppet til matvareministerens kontor. De må svare for den dårlige utviklingen i dansk dyrevelferd.


Bildet: Danske politikere blåser friskt mot danske svineprodusenter om dagen. Bildet er hentet fra Sjølland. (Foto: Tore Mælumsæter)

 

Det var ikke en blid landbruksminister Rasmus Prehn som møtte formann Erik Larsen og sektordirektør Christian Fink Hansen med flere fra Landbrug og Fødevarer. Samtalen var alvorlig. 

– Kampen for grisevelferden fortsetter ufortrødent, heter det i en presseuttalelse fra statsråden etter møtet.

 

Landbruksminister Rasmus Prehn kalte de danske svineprodusentene inn på teppet.

 

– Det var veldig viktig for meg å sitte ansikt til ansikt med grisebransjen og understreke at jeg finner den siste utviklingen for grisevelferden helt uakseptabel. Min klare forventning er at bransjen øyeblikkelig tar initiativ til å snu utviklingen, sier matvareministeren ifølge Landbrugsavisen. 

Møtet kom i stand etter at det nylig ble presentert en rekke nye tall som viser at utviklingen i Danmark går i gal retning. Stikk i strid med målsettingen som danske svinebønder selv trakk opp allerede i 2014 har smågrisdødeligheten gått opp. I 2021 døde det 29 514 smågriser i danske grisehus hver dag, til sammen 10,8 millioner i løpet av året. 

Det er også danske tall som viser at en betydelig mengde pattegriser som kastreres uten at det brukes smertestillende midler. Dette skjer til tross for at bransjen i mer enn tre år har stilt krav til produsentene sine om at alle griser skal bedøves før kastrering. 

Det er også altfor mange smågriser som fortsatt halekuperes, selv om det i årevis har vært forbudt å bedrive rutinemessig halekupering i Danmark. 

Etter sommerferien skal partene ha et nytt møte hvor grisebransjens representanter skal legge fram konkrete forslag til løsninger som kommer problemene med grisevelferden til livs.