Publisert: 07.04.2017 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Danmark har 40 % SPF, men liberal tolkning

Hva skjer i nabolandene våre når det gjelder SPF-produksjon på gris? 


Danmark har 40 % SPF, men liberal tolkning

Hva skjer i nabolandene våre når det gjelder SPF-produksjon på gris? 

Sverige har ingen strategi for SPF-produksjon.

– Det finnes 23 produsenter som gjorde dette i egen regi før 2002. De fleste er med fortsatt og har gode produksjonsresultater. Men enkelte av dem er resmittet, opplyser Per Wallgren, forsker og professor i SVA og SLU Sverige. Det finnes ingen ordninger som støtter SPF- satsing i Sverige. Husdyrforsikringer er samtidig veldig dyre, og få produsenter har dette, sier Wallgren. Det er derfor hos nye produsenter og helst i nord hvor det er aktuelt å satse SPF.  Nå kartla Sverige sin APP- status ved årtusenskiftet, og fant da APP- variantene 2,3,4,6,7,8. Da er 3 og 6 nær beslektet. Også farlige nr. 5 ble oppdaget ved et tilfelle, men forsvant igjen i 1999.

– Når det gjelder sjukdom så er det variant 2,3,6 og 8 vi har problemer med, opplyser Wallgren. Sverige har større andel kombinertproduksjon enn både Norge og Danmark. Det gjør konflikten smågris-slaktegrisprodusent mindre, og SPF/APP blir ikke fullt så viktig.

– Men får vi finansiering er det på tide å kartlegge APP- statusen igjen, sier Wallgren.

Viktig i DanmarkI Danmark derimot har SPF/APP mye fokus. Status i den enkelte  besetning er også godt dokumentert. Og SPF- produksjonen øker stadig.  I dag er ca. 40 prosent av dansk slaktegris SPF- gris. og trolig vil dette være nærmere 100 prosent i løpet av en tiårsperiode.

Men SPF i nabolandet i sør betyr ikke helt det samme som SPF I Norge eller Sverige. Danmark har en mer liberal tolking av SPF, og opererer med flere ulike typer SPF- varianter avhengig av hvilke sykdommer du er fri for.  SPF- gris kan også ha milde varianter av APP. Og danskene bruker dels antibiotika og medisinsk sanering for å få SPF status.

– Mange vanlige besetninger i Norge har bedre helsestatus enn SPF-besetninger i Danmark. Det vi mangler er den dokumentasjon som danskene har i sine besetninger, forklarer Odd Magne Karlsen.