Stikkord:
Danish Crown tar grep om svenske svin
Danskene biter seg grundig fast i sør-svensk svineproduksjon gjennom kjøpet av Ugglarps og KLS.
I midten av oktober inngikk Danish Crown og det bondeeide, smålandske slakteriet KLS (Kalmar läns slakteri) en avtale som innebærer at danskene tar over slakteriet. Med kjøpet av Ugglarps slakteri i Skåne i høst er danskene nå i ferd med å ta et stødig grep om Sør- Sverige, der hoveddelen av svensk svineproduksjon ligger.
Scan på banen
Én måned senere, i midten av oktober, kom bondeeide Scan AB med et tilbud om å overta KLS til en pris på 30 millioner svenske kroner. I tillegg tilbyr Scan 43 millioner kroner for å dekke produsentenes andelskapital, som i praksis er tæret bort i det kriserammede KLS. Danskene vil skyte inn 80 prosent av andelkapitalen, men hva de utover dette skal gi for slakteriet har ingen klart å avsløre.
Det uvanlige i stituasjonen var at Scan rettet tilbudet i brevs form til KLS’ 2800 medlemmer, og ikke til styret i KLS. Styrelederen i KLS, Mats Olsson, kaller Scans tilbud et fiendtlig tilbud, og sier at det ikke påvirker forhandlingene med Danish Crown.
– La Scan spille sitt spill, jeg tror ikke de lykkes, sier Olsson.
Har prøvd før
Swedish Meats, som er en av Scans største eiere har i flere omganger forsøkt å kjøpe KLS, sist for to år siden. Da var Swedish Meats’ plan å legge ned slakteriet i Kalmar. I mellomtiden har Scan lagt ned andre slakterier i Sør-Sverige (Kävlinge og Helsingborg), og framholder i dag at KLS er viktig for Scans markedsposisjon i sør. Uroen for dansk posisjonering er stor. Tar danskene over KLS risikerer Scan å få for lite volum til slakteriet i Kristianstad i Skåne.
KLS’ medlemmer er mistenksomme til Scans tilbud. Scans henvisning til slakterienes felles kultur og historie, og at dette blir en svensk løsning, har ingen appell. For dette kan like gjerne kalles en finsk vri.
Vil ha konkurranse
Scan AB er datterselskapet til finske HK Scan. Siden finnene tok over, har Scan blitt kritisert for å betale for dårlig. De har også fått hard kritikk, ikke minst fra svineprodusentene, for sine leveransekontrakter som forplikter produsentene til å lever til Scan i to år til. I tillegg deklarerte Scans direktør Magnus Lagergren nylig at Scan ikke vil agere landpostbud og hente slakt i distriktene.
Mange av KLS’ produsenter og medlemmer mener det viktigste er konkurransen i kjøttmarkedet og hvordan avregningsprisen vil bli i framtiden. For Rickard Svensson på Öland, som er i ferd med å bygge et nytt fjøs for kjøttfe, og har en adelskapital på 100 000 svenske kroner i KLS, betyr Scans tilbud 25 000 kroner rett i lomma. Men det er han ikke så opptatt av.
– Eierandelene er en engangssum. De tusenlappene blir fort oppspist hvis det ikke finnes noen konkurranse og avregningsprisene blir lavere, sier Svensson til landbrukstidsskriftet ATL.
Hvem som overtar KSL blir avgjort i medlemsmøter før årsskiftet.