Publisert: 01.01.2017 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Bygger nytt grisehus

Hun er 50 år, bestemor, og har besteget 88 fjell på over 2000 meter. Nå skal hun bygge nytt grisehus.


Bygger nytt grisehus

Hun er 50 år, bestemor, og har besteget 88 fjell på over 2000 meter. Nå skal hun bygge nytt grisehus.

På solsiden av elva, rett overfor kirka i Skjåk, ligger gården Nedre Tråstad. Her har Unn og Terje Tråstad vært gårdbrukere med ku og gris i 25 år. De siste fem åra har mjølkeproduksjonen vært drevet i samdrift med fem andre gårdbrukere. I samdriften er det ansatt daglig leder, og eldste datteren Anita har den jobben nå. Grisehuset er det derimot Unn og Terje som driver, eller mest Unn, fordi Terje har gravemaskin og tar på seg en del entrepenøroppdrag.

I vår, eller nærmere bestemt 12. mars, rundet Unn 50 år. Dette ble feiret noen dager seinere. Døtrene Anita og Veronica ga en tur til Paris i presang.  

– Jeg hadde aldri vært i Paris, og heller ikke mange andre storbyer. En vårtur til Paris med alle de flotte byggene og utsikten fra Eiffeltårnet var en opplevelse, forteller Unn.

Fjellheimen i Sør Norge har derimot hatt mange besøk av Unn. I alt har hun besteget 88 fjell over 2000 meters høyde, mens Terje har 50 topper.

– Men vi går mest på de samme toppene eller de samme turene i området rundt Skjåk, Bøverdalen og Sognefjellet, sier Unn. Hun har selvsagt besteget både Galdhøpiggen og Glittertind, men aller best trives hun i Netoseterfjellet ved setra de har i Bøverdalen.

– Der har vi ungdyra sommerstid. Å slippe dem på beite er en fin opplevelse, synes Unn. Ellers liker både hun og Terje godt fisketurer på et vann i Skjåk.

– Alle årstidene har sin sjarm, men kanskje den aller flotteste tida i fjellet er fra mars til mai og med ski på beina, drømmer Unn. Ofte er hun på tur med Terje, men også med venner, Anita og svigersønnen Kjell Erik, eller alene. Hundene Zita og Garmin er imidlertid alltid med. Den ene en golden rettriver og godkjent lavinehund, og den andre en belgisk fårehund som trenes til det samme. Og med sine redningshunder kan Unn plutselig bli utkalt på redningsaksjoner vinterstid. 

I øyeblikket er det stille og rolig her øverst i Ottadalen. Det gjelder også på grisefronten.

– Det er egentlig litt for stille nå. Det er for eksempel ingen vi kjenner til som tenker på å bygge nytt, forteller Unn. Men da går det an å sette i gang aktiviteter selv. Unn og Terje har et nytt grisehus i tankene. Det blir i så fall et tilbygg i brunbeiset tre, og det er fødeavling de vil bygge.

– Vi vurderer FT25 binger, eller atskilt føde- og smågrisavdeling, forklarer Unn. Hun vil bruke vinteren til planlegging og tilbud. Dagens opplegg er sju ukers puljedrift med 10-11 purker i pulja. Med et nybygg økes produksjonen.

– Vi bygger først og fremst for oss selv. Vi har formeringsbesetning, og selger livdyr til purkeringen i Skjåk. Men vi burde nok hatt noe større kapasitet. Neste generasjon er også interessert, og da føles det riktig å bygge, forklarer Unn.

Utenfor dekker et hvitt teppe med myk snø landskapet. Det er muligheter for vinterens første skitur.