Publisert: 11.12.2023 Oppdatert: 11.12.2023

Stikkord:

Bygger brannsikkert slaktegrishus

Thor Jan Hermansen i Klepp på Jæren bygger nytt ­slaktegrishus etter en brann. Brannsikkerhet har hatt fokus for å unngå å oppleve en ny.


Bildet: Grisehuset måler 93×12 meter og har en utvendig utlastningsgang.  

 

Det er 10. august 2022. Plutselig varsler alarmen brann i grisehuset. I løpet av 45 minutter er hele huset i flammer og 500 griser brenner inne. I dag, 15 måneder seinere, har et nytt brannsikkert grisehus reist seg på Sele i Klepp. 

– Vi bygger et langt smalt grisehus med veggventiler akkurat som det gamle. Samtidig er mye annerledes, forteller Thor Jan Hermansen. 

Nyhuset måler 93×12 meter. Det er delt i tre like store avdelinger. I enden er det et servicerom på 12×10 meter. Stålbuene er festet i ringmuren. Deretter er det støpt opp en 75 centimeter høy innervegg mellom stålbuene. 

– Det er åpen himling og hele huset er kledd i resirkulerbare og brannsikre hollandske sandwichelementer. Elementene går helt ned til ring­muren utenpå støpt innervegg. De har en seks centimeter kjerne av brannsikker isolasjon som forkuller ved brann. Dette tilsvarer 15 centimeter vanlig isolasjon.

 

Hele saken kan du lese om i nr. 9 i papirutgaven av fagbladet Svin. Klikk her for abonnement.