Stikkord:
Bogsår på purker – har vi kommet i mål?
I Helsetjenesten for svin og i næringa for øvrig har det vært et felles mål om at antall tilfeller av bogsår på purker skulle reduseres med 50 % fra 2005 til 2007.
I praksis betyr det en nedgang fra om lag ti til fem prosent. En undersøkelse utført på slakta purker i 2004 viste nemlig at 10,5 prosent av de undersøkte purkene hadde bogsår, og det er et uakseptabelt høyt nivå. Ut ifra hva som oppleves ute i felten i dag så er antall tilfeller av bogsår fortsatt høyt. Helsetjenesten for svin ønsker derfor i tiden fremover å sette fokus på bogsår for å få til en reduksjon.
Utover høsten vil det i Svin bli rettet søkelys mot bogsår hos purker fra forskjellige vinkler som for eksempel:
• Hva betyr bogsår for kjøttkvaliteten?
• Tips fra produsenter som har fått ned antall bogsår i egen besetning
• Hvordan ser vi på bogsår i forhold til dyrevelferd?
Hva kan du som har purker gjøre?
Benytt et registreringsskjema for bogsår for å finne ut hvordan det ligger an i din egen besetning. Gjør det gjerne sammen med veterinæren din.
Følg spesielt med på purkene omkring tre uker etter grising, og på purker som er i sykebinger. Ut ifra resultatet av tellinga vil det være slik at forskjellige tiltak kan være aktuelle.
• Kanskje skal du behandle gulvene?
• Få opp holdet på 1. gangsgrisere ?
• Fôre bedre i dieperioden?
• Bruke mer strø?
• Slakte ut purker med beinproblemer med mere.
Vær kritisk, og diskuter gjerne med veterinæren din hvilke tiltak som kan være aktuelt for deg å gjennomføre.
Følg opp etter en tid med en ny registrering. Har du klart å få ned antall purker med bogsår?
Ha bogsår som tema på et produsentlagsmøte. Det finnes alltid noen som har gode tips!
Målet for hele svine-Norge må være at vi ved neste kartlegging av bogsår på slakta purker ikke ligger over fem prosent ! Dette trenger vi deres hjelp til!
Lykke til!
Bogsårskjema kan du finne på nettet: www.animalia.htsvin.no