Publisert: 19.04.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Blir landsdekkende på hampshire

Svensk hampshire skal nå ha kommet til Norge. Berit og Kjell Bjørneng i Akershus har brukt sommeren til å forberede mottak av det svenske avlsmaterialet, som for sikkerhets skyld kommer i form av livdyr fra Finland.


Blir landsdekkende på hampshire

Svensk hampshire skal nå ha kommet til Norge. Berit og Kjell Bjørneng i Akershus har brukt sommeren til å forberede mottak av det svenske avlsmaterialet, som for sikkerhets skyld kommer i form av livdyr fra Finland.

 

Det vil nok ennå ta litt tid før svensk hampshire blir tilgjengelig for norske svineprodusenter gjennom KLFs bedrifter.

– Vi har bestilt 49 dyr, 48 purker og én råne. Vi tar sikte på å ha ti purker i pulja i et puljedriftssystem på sju uker. De to eldste puljene er drektige, og vi regner med at de første purkene griser i månedsskiftet september/oktober. Vi setter purkene inn i kontinuerlig puljedrift fra første dag. Jeg regner med at de kan tas inn på Norsvins karantenestasjon om lag sju måneder gamle. Vi bør derfor kunne være leveransedyktige på hampshiresæd i juni neste år, sier Mona Gjestvang i ScanPig, et datterselskap i Kjøttbransjens Landsforbund (KLF).

 

EN AV SEKS AVLSBESETNINGER

Tidlig i sommer startet ekteparet Bjørneng på Bergan gård ved Årnes forberedelsene til å ta i mot Norges nye tredjerase med vasking, desinfisering og nybygging. For lørdag kveld den 27. august kom de første hampshirepurkene til Vormsund hvis alt gikk etter planen. De kom fra en svensk hampshireavlsbesetning med SPF helsestatus i Finland, en besetning som er en del av Quality Genetics avlsstruktur på hampshire.

Når Bjørnengs nå starter med cirka 40 årspurker av hampshire, så er det råneproduksjonen som blir det primære for dem. Purker som ikke skal brukes i rekrutteringen blir slaktet. Den norske hampshirebesetninge blir dermed én av QGs til sammen seks avlsbesetninger på hamphire. De fire andre ligger i Sverige, og den femte i Finland.

 

300 RÅNER

Quality Genetics er avlsselskapet til Swedish Meats, som de norske privatslakteriene gjennom KLFs datterselskap ScanPig har gjort avtale med. ScanPig får dermed enerett på import av hampshire som ny tredjerase (farrase) på svin i Norge. I tillegg til å levere råner til Norsvinkarantene før tapping, har også ScanPig anledning til å selge hampshireråner direkte til produsenter som ønsker det.

I første omgang ser ScanPig for seg at besetningen på Vormsund bygger opp en stamme på ca 300 råner årlig som skal sørge for sæd til de av norske svineprodusenter som ønsker å bruke hampshire i krysningsavlen. Vormsundbesetningen blir dermed en foredlingsbesetning som oppdateres gjennom sædforsendelser fra Sverige.

 

NORSVIN TAR JOBBEN

– Vi mener, nå som før, at en felles farrase er best for svineprodusentene i Norden. Men vi erkjenner at aktørene i kjøttindustrien ikke enes om dette, og vi skal gjøre jobben også for KLF.

Dette sier administrerende direktør Harald Gjein i Norsvin i en kommentar til at Kjøttbransjens Landsforbund (KLF) nå lander de første hampshiregrisene i Norge.

Gjein viser til at Norsvin har en avtale med kjøttsamvirket i Sverige, Swedish Meats og deres avlsselskap Quality Genetics (QG), om felles morraseavl. I praksis betyr dette at landsvinavlen skal foregå i Norge og yorkshireavlen i Sverige.

– Jeg tror at også Finland kan være interessert i å bli med i dette samarbeidet om morraseavlen. På sikt er jeg overbevist om at nordiske svineprodusenter også er best tjent med avl på en felles farrase. Men Norsvin er et avlsselskap, og vi kan ikke kontrollere hva aktørene i kjøttindustrien i Norge velger å gjøre. Det er synd at de ikke har blitt enige, men vi må forholde oss profesjonelt til dette og vil fungere som entreprenør for de private slakteriene. Vi inngår en avtale med KLF om dette, en avtale som betyr at Norsvin tar på seg unggrismåling av råner i besetningen. Norsvin vil også ta hampshireråner inn til vår seminstasjon og selge hampshiresæd. Slik sett blir vi entreprenører for de private slakteriene, sier Gjein.