Publisert: 06.09.2011 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Biowaz ovetatt av Hugaas-gruppen

Etter en tung start fortsetter arbeidet med å få biogassanleggene i drift.


Biowaz ovetatt av Hugaas-gruppen

Etter en tung start fortsetter arbeidet med å få biogassanleggene i drift.

 

              

Biowaz, som Svin har skrevet om et par ganger, gikk konkurs i vår. Av de fire anleggene de har levert fungerer i øyeblikket bare anlegget på Tomb jordbrukskole pluss et i Sverige. Svineprodusent Olav Morten Haug i Nittedal (artikkel Svin 2007 og 2009) sliter fortsatt med å få i gang sitt anlegg.

– Men nå sluttfører vi det i egen regi og håper ha det i gang før jul, sier Haug til Svin.

Hugaas-gruppen i Trøndelag, stor privat aktør på kylling pluss bygging av fjørfefjøs, har kjøpt rettighetene til Biowazpatentet. Deres nye selskap heter Biowaz Group. Hugaasgruppen er i gang med å bygge et biogassanlegg i Soknedal, sør for Trondheim. Dette blir et stort gårdsanlegg basert på storfe og fjørfegjødsel pluss trolig eggavfall. Anlegget skal forsyne Hugaas Rugeri med biovarme.

– Vi håper å ha anlegget klart neste sommer. Seinere, når dette fungerer og kan være visningsanlegg, er planen å selge slike anlegg, sier daglig leder Erlend Vingelen i Biowaz Group. 

Også andre steder i Trøndelag satses det på biogass. På Fosen jobbes det med et prosjekt der landbruket er med. Mære Landbrukskole har hatt planene klare for et stort gårdsanlegg, men der er prosjektet nettopp lagt på is.

– Investeringene ble for kostbare til at det var mulig å få noen lønnsomhet. Det er også en usikkerhet om mengden av strø i svinegjødsel kan bli et problem med den teknologien vi ønsket å satse på. Men Biogass er fortsatt noe som kan bli aktuelt for Mære, sier Geir Fisknes, prosjektleder fornybar energi på Mære Landbruksskole.