Stikkord:
- Bioenergi, marked og lokalprodusert mat
Elmia Husdyr viste i år få svinenyheter, men innen bioenergi, marked og lokalprodusert mat fantes mye interessant.
Elmia Husdyr i Jönköping hadde i år færre besøkende enn tidligere. Sykdommen Blåtunge og dermed ei messe uten storfe var trolig viktigste årsak. Storfevisninger og konkurranser har vært en svært viktig del av Elmia. Mange savnet nok dette. I stedet måtte fokus rettes andre steder. Det gjorde Elmia også, og lykkes i all fall delvis. Temaer som ”lokalprodusert mat” og ”hvordan finne et marked for svensk kvalitetsproduksjon?” hadde mye mer fokus enn på forrige messe for to år siden. Det var god informasjon, gode foredrag og leverandører som viste seg fram innen felter som bioenergi, miljø, klima, økonomi, fôring, samt husdyrsykdommen PRRS og bogsårproblatikk. Men det var få virkelige nyheter for svineprodusenter, og flere av dem har vært vist på Agromek. Firma Sveaverken viste imidlertid en ny type ventilasjonsvarsling med innbygd varslingssystem hvis avtrekksvifta stopper. Vi fant også noen andre nyheter.
Lokalprodusert mat
Elmia hadde en fin avdeling med salg og smaksprøver av lokalprodusert mat. En rekke gårdsbutikker fikk presentert seg. Elmia har tidligere blitt kritisert for å servere utenlandsk mat. Slik var det ikke i år. En av aktørene med lokalprodusert var Dövestad gård fra Oskarshavn ved Østersjøen. Gården har økologisk svineproduksjon, tar tilbake slaktene og foredler, selger dette selv som skinker, pølser, pålegg. 80 prosent av gårdens griser selges direkte fra gården, de øvrige selges til restauranter eller via andre butikker. Gården har i dag ca. 25 purker i kombinert produksjon, men vurderer å bygge ut. www.gardsbutikken.com
Nytt svinefôr
Kvarnbyfoder viste et nytt sortiment til gris med premixer, konsentrater og mineralnæring.
De har nå tilsatt naturlig i stedet for syntetisk E-vitamin i fôret. Naturlig E-vitamin skal ha minst dobbel virkning av syntetisk. Nye premixer innholder dessuten et leirmineral med en viss mykotoksinbindene effekt. Det er også endringer når det gjelder fytase og aminosyrer i fôret. Kvarnbyfoder selges i Norge gjennom Norsk Mineralnæring.
AGE inseminerings- og selvfangerbås
Firma NOJ presenterte tsjekkiske AGE selvfanger- og insemineringsbåser. De er åpne over purka slik at det er plass til å inseminere i bingen. Bingene kan leveres i valgfri bredde fra 50 til 70 cm. Du kan også låse av enkeltbåser eller alle på ei rekke. Utstilt versjon hadde ikke åpning i front, men det finnes også. Pris for en binge plassert på rekke oppgis til ca 2800 SEK.
Skiold inseminerings- og selvfangerbås.
Skiold viste også en nesten ny modell av insemineringsbås og selvfangerbås. Den kan leveres med fleksibel bredde og koster ca. 2500 SEK for enkeltbås på rekke. Skiold selger også enkle brede insemineringsbåser som ikke har selvfanger. Det er en binge med dør i begge ender og tette sider i front. Det er tre ulike innstillinger på bakgrinda: Purka kan gå fritt ut og inn. Purka kan gå ut, men ingen kan gå inn. Purker kan gå inn, men blir så innlåst.
Leakseak
LeakSeak fra Big Dutchman ble vist på Agromek i vinter, men fikk også pris som årets nyhet på Elmia. Den har en liten detektor som måler luftflow. Blir flowet feil og kompressoren går for ofte, tyder det på en lekkasje. På fôringsanleggets PC-skjerm kommer det fram hvilken ventil det er noe feil med. Feilen oppdages fort og tid spares til feilsøkning. LeakSeek er inkludert i nye ventiler, og kan ettermonteres på eldre ventiler.
Vedovn med automatisk innmatning
Hålltorps Säteri viste tyske Lopper fyrkjeler for ved. Kjelen Lopper Timber har vedforåd med automatisk innmatning. Dette ble lansert som verdensnyhet. Foreløpig yter den største av slike ovner 25 KW, har en akkumulatortank på 1 m3 og plass til 50 cm lang ved. Men en større ovn skal snart være på markedet. Prislapp for nevnte versjon ble oppgitt til 150000 SEK. Lopper Timber virker på den måten at når vanntemperaturen synker under et bestemt nivå mater den inn ny ved og som tennes med elektroder.
Lopper lager også Drummer ovner med virkningsgrad fra 15 til 1000 KW. Her skjer forbrenning fra bunnen, og ved legges i et kammer som kan være noen meter høyt. Storebror i familien har et vedkammer som er på 3400 liter, og har 40 m3 akkumulatortank. Ovnene over 100 KW kan ta vedlengder på 120 cm . www.halltorpssateri.se
Villsvinfelle
Villsvin er det foreløpig lite av i Norge, men i Sør Sverige er de en plage som ødelegger både åker og eng. Det var derfor stor interesse rundt standen til LO Lundgren fra Småland på Elmia. Firma har laget en helt ny villsvinfelle med patentert system for fellekontroll over lang avstand. Fellen markedsføres under navnet Lotin. Pris i Sverige for enkel felle er 9500 SEK. Firma selger også feller til for eksempel grevling og muldvarp. www.lotin.se
Tre på Elmia
Mats Runfeldt er slaktegrisprodusent på Gotland med 1500 slaktegrisplasser.
– Det har ikke vært noe god butikk siste året, men i øyeblikket er det bra betalt for svinekjøttet, sier Runfeldt. Han synes det er viktig å ta seg tid til en tur til Elmia. Hjemme lager han sitt eget kraftfôr og på messa er han på jakt etter ny kvern og mer utstyr til hjemmemaling.
Lars Talberg, svineprodusent ved Sarpsborg, har også vært på Elmia Husdyr mange ganger. Det er kort vei fra Østfold, og han synes Elmia er ei messe som er mer relevant og interessant enn Agromek.
– I år ser jeg mest på bioenergi og fyringsanlegg og der har jeg funnet flere mulige løsninger/levereandører. Jeg vurderer både halm og ved, sier Talberg. Ellers finner han alltid noe interessant på stander med innredning og fôringsanlegg til gris.
– Det er første gang jeg er på Elmia Husdyr, sier Norsvins Rolf Ole Tomter. Han synes dette virket som ei interessant husdyrmesse med stor spennvidde.
– Her er både svensk småskala- og storskalalandbruk samlet. Jeg er her for å besøke/være på stand til Avlspoolen, avlsselskapet i Sverige der Norsvin eier 50 %. De presenterte seg etter min mening veldig godt med sin stand. Ellers er det spennende tider i Sverige med tanke på hva som skjer med yorkshireavlen i landet, sier Tomter.