Publisert: 30.06.2023 Oppdatert: 30.06.2023

Stikkord:

SØGNE

Beste purkering med systemer og rutiner

Det betyr litt at vi har en ung besetning, men det er systematikk og rutiner som gir de gode resultatene, i tillegg til at vi har veldig gode ­satellitter, sier Jon Leif Eikaas (58) i Sommerveien Purkering.


 

Karstein Brøndbo

 

Sommerveien Purkering ble beste purkering i Ingris 2022. Det er den første purkeringen i landet som har lagt om til SPF, først navet og så satellittene. 700-750 purker blir inseminert og har drektighetstiden i navet. Satellittene, som har 10 – 53 purker hver, bytter purker med navet hver 8. uke. Det blir født totalt 16.500 grisunger i året i satellittene. 

– SPF-toget går, og vi måtte gjøre det. Det kosta, men vi har fått mindre sjukdom, raskere framfôring og reduserte fôrkostnader i hele ringen, sier Eikaas.

Toppnoteringen omfatter 32,2 beregna avvente per årspurke, 15,4 levendefødte, 1,1 dødfødte og i gjennomsnitt 13,6 avvente griser per kull. Det er 11,6 prosent tap fram til avvenning. Grisings­prosenten er 82,9, det er 9,8 tomdager per kull og 2,29 kull per årspurke. 

Karstein Brøndbo
– I svineproduksjon er det viktig å gjøre rett ting til rett tid. I tillegg har vi fokus på smittebeskyttelse hele tiden, med hansker, munnbind og fokus på hvor folk har vært før de skal inn i fjøset. Vi har minst mulig fremmede biler inn på tunet hvor vi skal gå, og vi leverer grisene selv fra bil til bil 500 meter fra gården, forteller Eikaas. 

Han er glad for at det er over to mil til ­nærmeste gård med gris.

– Jeg stopper aldri for å kjøpe pølse på bensinstasjonen når jeg kjører dyr til Vegårshei og Kvinesdal, sier sørlendingen. 

På fôrsiden er han fornøyd med Format Expandat fra Felleskjøpet Rogaland Agder, som han mener fungerer bedre i våtfôringsanlegget enn pelletsen han kjøpte tidligere.

Vi spør Eikaas om hvordan vi skal få flere svineprodusenter til å bruke noteringsverktøyene i Ingris.

– Jeg lurer på om Ingris kunne vært litt enklere? Man må holde på med det for å være sikker, sier Jon Leif, og innrømmer at det er fruen, Anne Gunn Eikaas, som fører hos dem. Eikaas har to ansatte i husdyrholdet.