Publisert: 27.05.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

– Best om alle kunne få duroc

– Norge er et lite land.Vi er best tjent med én felles farrase. En ny rase fordyrer avlsopplegget, setter helsestatusen under press, og det er svineprodusentene som må betale, sier Live Høystad.


– Best om alle kunne få duroc

– Norge er et lite land.Vi er best tjent med én felles farrase. En ny rase fordyrer avlsopplegget, setter helsestatusen under press, og det er svineprodusentene som må betale, sier Live Høystad.

 

Norsvins styreleder mener helt klart at det aller beste for norske svineprodusenter både på kort og lang sikt hadde vært om alle hadde fått tilgang på norsk duroc som farrase i en krysningsproduksjon som baserer seg på tre raser.

– Det er mitt grunnleggende syn. Men jeg skjønner at KLF vil ha sin egen farrase når de ikke får tilgang til norsk duroc. En kan ikke klandre KLF for det.

 

DYRERE FOR ALLE

– Men kostadene stiger for alle?

– Ja, det kan det ikke være noen tvil om. Det er dyrere å forvalte fire raser enn tre. Jeg forutsetter at eventuell import av hampshire skjer på en helsemessig forsvarlig måte, og det vil naturligvis koste penger. Både økonomisk og helsemessig er vi best tjent med å samle innsatsen vår om de tre rasene vi bruker i dag. Men hvis importen skjer på en helsemessig forsvarlig måte, så kan naturligvis ingen nekte KLF å velge en løsning med hampshire som farrase, sier Høystad.

 

NORSVIN KLAR

– Så Norsvin tar jobben med å håndtere hampshire-genetikk hvis dette skjer på en helsemessig forsvarlig måte?

– Ja. Jeg vil vel også legge til at det ikke er så mange andre enn Norsvin som har apparat til å gjøre en slik jobb ordentlig. Hvis hampshire skal importeres på billigste vis, uten fullstendige garantier for at helsestatusen vår kan bevares, så er vi virkelig ute på sklia alle som én. Hvis helsestatusen til norsk gris ikke blir bedre enn i andre land, så har vi mistet grunnlaget for hele den satsinga som nå skjer på norsk svinegenetikk ute i verden.

 

STILLE PÅ BYGDA

– Tror du svineprodusentene som leverer til private slakterier virkelig ønsker en ny farrase?

– Jeg vet ikke, men jeg har en følelse av at det ikke er produsentene som først og fremst har presset fram ønsket om ny farrase, kanskje snarere kjøttindustrien. Jeg hører i hvert fall lite til denne problemstillingen på bygda når jeg er på farten og møter svineprodusenter. Det jeg hører er snarere dette; Hvorfor får ikke alle norske svineprodusenter samme tilbudet som store deler av verden nå ellers får tilbud om? Jeg tror faktisk at også mange vanlige kjøttsamvirkemedlemmer etter hvert mener at deres egen organisasjon med fordel kunne slippe litt tak i noen gamle holdninger på dette punktet. I hvert fall er det mitt og Norsvins syn at alle norske svineprodusenter vil være best tjent med en løsning hvor alle etter hvert får tilgang til den norske durocen, sier Live Høystad.