Publisert: 17.06.2024 Oppdatert: 17.06.2024

Stikkord:

Slaktegristoppen i Ingris:

Best med etetidsstyring, god plass og ekstra E-vitamin

De er ferske som slaktegrisprodusenter, men Elisabeth Berg og Hans Martin Landstad i Sparbu topper likevel lista for slaktegrisprodusenter i 2023.


Bildet: GOD PLASS: På Tønne Øvre går det 10 griser i binger på 13 m2. De har ekstra god plass. Foto: Privat.

 

Tekst: Erling Mysen

 

På gården Tønne Øvre på Sparbu i Steinkjer stod det et nytt 1200 m2 stort konsesjonshus til slaktegris ferdig høsten 2022. Gårdbrukerne Elisabeth Berg (23) og Hans Martin Landstad (25) er ferske som svineprodusenter. Men nå er de best på slaktegris i Norge. Med daglig tilvekst på hele 1348 gram og fôrforbruk på 2,37 fôrenheter klatrer de helt til topps i Ingris-rangeringen.

Helt ferske er de riktignok ikke. Hans Martin har erfaring fra avløserjobber og har også jobbet i Norsvin.

– Vi har dessuten godt samarbeid med nabo Tor-Henrik Jule hvor Elisabeth har ekstrajobb som avløser, forteller Hans Martin. Selv har han full stilling på Mære Landbrukskole der de er gode på svineproduksjon.

I det nye grisehuset på Tønne Øvre er det binger på drøyt 13 m2. Det er glassfiberinnredning og plastrister. Takhøyden er hele 3,20 meter og det er ventilasjon med loftsventiler. De bruker våtfôring med etetidsstyring.

– Dette fungerer veldig bra. Fôrmengden øker når grisen spiser opp raskt (under 200 sekunder) og reduseres hvis de ikke spiser opp, opplyser Hans Martin.

Etetidsstyringen følger en fôrkurve, men fôrmengde kan økes til 35 prosent over kurven eller reduseres til 25 prosent under kurven. Dette er noe Landstad og fôrrådgiveren legger inn i programmet. Men fra grisen er ca. 88 kg, reduseres avviket fra kurven, og maksfôring stopper ved 3,4 fôrenheter. Slaktegrisen fôres fire ganger daglig i hele slaktegrisperioden. Og med etetidsstyring korrigeres fôring også opp til fire ganger per døgn.

 

BEST: Elisabeth Berg og Hans Martin Landstad har satset 14 millioner på slaktegrishus. Nå er de best på slaktegris. Foto: Tom-Erik Holmlund

 

Myse, fasefôring, SPF og E-vitamin
Landstad/Berg har tilgang til myse og bruker en blanding med 30 prosent myse kombinert med kraftfôret Myse Komplett. Dette gjør de hele slaktegrisperioden.

– Vi fasefôrer og bruker Komplett 130 fram til grisen er ca. 80 kg. Deretter bruker vi Komplett 105, forteller Hans Martin.

Litt spesielt er det kanskje at de tilsetter ekstra E-vitamin i foret.

– Vi har SPF-gris som vokser raskt og har fått råd om å bruke ekstra E-vitamin. Vi tilsetter derfor Suksess flytende E-vitamin. Det skjer i tre omganger, første gang i starten av innsettet, deretter når grisen er ca. 60 kg og til slutt uka etter fôrskifte, opplyser Hans Martin.

Alle gangene tilsettes E-vitamin ved to ulike fôringer med to til tre dagers mellomrom. Gården har 300 griser i innsettet og doseringen er tre liter til 300 griser som helles rett i blandetanken. De har fast avtale med kjøp av SPF-smågris fra Karl Fredrik Okkenhaug i nabokommunen Inderøy og er veldig godt fornøyd med grisen de får.

 

Silo, høy og halm
På Tønne Øvre har de lagt opp til mest mulig bruk av halm som strø og låner ei halmmølle til å kutte opp halmen. Men i fjor ble det berget lite halm og sist vinter har det blitt brukt mest kutterflis som strø. Som grovfor bruker de både silo, høy og langhalm.

– Vi bruker en del langhalm og har ikke hatt utfordringer i utgjødsling selv om vi har vakuumutgjødsling, forteller Hans Martin.

Landstad og Berg mener ikke at de gjør mye som er spesielt. De har etetidsstyring som gjør at justering av fôring går automatisk.

– Vi går begge i fjøset og gjerne sammen, men etter at det første barnet kom for et år siden har vi gått litt mer hver for oss. Fjøset er lettstelt, så vi fokuserer på å bruke tid til å observere grisen. Vi sjekker at alle grisene er på beina og oppfører seg normalt. Det kan gjøres ved fôring, eller når vi strør eller tildeler rotemateriale. Da er grisen leken, kvikk og enda lettere å observere enn under fôring, sier Hans Martin.

Bjørn Åge Fjeset i Fjøssystemer sier at Elisabeth og Hans Martin er veldig dyktige på management.

– De tar ting med en gang. De er også veldig flinke til å følge opp i grisehuset og løser utfordringer raskt, kommenter han.

Han har fulgt besetningen siden bygging av grisehuset.