Publisert: 20.08.2014 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Belgia vil prøve norsk landsvin

– I dag bruker vi Topigs 20-purker. Nå vil vi teste Norsvin landsvin og sammenlikne resultatene med LZ 70, sier daglig leder Bart Peeters i Topigs Norsvin Belgia.


Belgia vil prøve norsk landsvin

– I dag bruker vi Topigs 20-purker. Nå vil vi teste Norsvin landsvin og sammenlikne resultatene med LZ 70, sier daglig leder Bart Peeters i Topigs Norsvin Belgia.

Det belgiske datterselskapet av Topigs integreres nå i det nye Topigs Norsvin. Belgia er et land som er tjue ganger mindre enn Norge, og her bor det om lag 10 millioner mennesker og sju millioner griser. Bart Peeters og hans avlssjef Johan Goessens forteller at svinemarkedet i Belgia er stabilt. Omtrent annenhver gris som produseres i Belgia går til eksport. Pietrain brukes nesten hundre prosent som farrase i Belgia. Den er mager, kraftig og kjøttfull, og gir belgiske slakt en unik posisjon i bulkmarkedene i Nederland og Tyskland. Belgierne er glade i store dyr også i andre deler av husdyrbruket, og landet har en veldig sterk kultur for produksjon av god mat og godt øl. I begynnelsen av august besøkte Peeters og Goessens Norge og Norsvin for å gjøre seg bedre kjent med det norske avlsarbeidet og det norske landsvinet.

– Vi ser muligheter ved å bruke norsk landsvin, og vil nå starte tester av det i to av våre store formeringsbesetninger med henholdsvis 3000 og 4000 purker. I dag bruker de Topigs 20, men vil nå ta inn en viss prosent Norsvin landsvin. Jeg har sett at den har høy kjøttprosent, får mange grisunger, vokser raskt og er fôreffektiv. Vi er imponert over kvaliteten i de besetningene vi har besøkt i Norge, forteller Bart Peeters. Topigs har cirka 30 prosent markedsandel i Belgia, og har ti større formeringsbesetninger. Gjennomsnittsbruket i Belgia har 350 purker. Svineproduksjonen i landet er temmelig industrialisert, men følger opp EUs krav. Landet har ingen SPF-produksjon, og sliter med de fleste vanlige svinesjukdommene. Det er kostbart å bygge i Belgia, og tre eller fireukers produksjonssystemer er mest vanlig. Smågrisene avvennes ved 3-3,5 ukers alder.