Publisert: 07.12.2022 Oppdatert: 07.12.2022

Stikkord:

Nytt studiekurs

Bedre reproduksjon hos purker

Norsvin tilbyr nå et nytt studiekurs om forbedret reproduksjon hos purker. Hovedfokuset i kurset er grisingsprosent, samla puljer og jevn produksjon.  


Svin nr. 8 – 2022

 

Solveig Kongsrud, Norsvin

 

Målgruppa for studiekurset er svineprodusenter, røktere og andre som jobber i bransjen. Men kurset er også aktuelt for studenter og andre som er interessert i gris. Studiemateriellet til kurset består av 10 filmer som ligger i spillelisten «Forbedret reproduksjon hos purker – studiekurs 2022» på Norsvin SA sin kanal på YouTube, og en serie med artikler her i Svin. 

Artiklene starter i dette nummeret og fortsetter i de to neste numrene av Svin. Artiklene vil også ligge på Norsvins hjemmeside. På hjemmesiden ligger det også diskusjonsspørsmål til bruk i studieringer. 

I kurset får du lære om betydningen av grisingsprosent, samla puljer og jevn produksjon, om brustsyklus og brunsttegn hos purker, om velfungerende bedeknings- og rekrutteringsavdelinger, om å få ungpurker i brunst og inseminert til ønsket tid, om brunsttesting og inseminasjon, om blanding av purker og tida etter bedekning, om fôring av ungpurker og eldre purker, om omløps- og drektighetskontroll, og om problemløsing i forbindelse med reproduksjon. 

Vi har besøkt svineprodusentene Arne Krog, Harald Oseberg og Kjersti Wold som deler sine erfaringer i filmene, og det samme gjør røkterne Nazar Ferenets og Aleksandr Kheoponiuk.  Fagpersonene Maria Stenklev hos Nortura, Oscar Brundtland hos Furuseth Slakteri og Kathrine Lunde i Norgesfôr, Sølvi Gravem, Målfrid Narum og Kristoffer Øybakken i Norsvin bidrar også i kurset. 

 Studiekurset er primært tenkt til bruk i studieringer i lokal- eller fylkeslag i Norsvin, men kan også brukes til studier på egenhånd. Studieringer i lagsapparatet er svært viktig for både det faglige og sosiale miljøet blant svineprodusentene. En faglig diskusjon og en kaffekopp gjør godt for de fleste. Studiekurset har tre studieenheter, og gjennomføringen kan gjøres på mange måter. Vi oppfordrer dere til å dra i gang studieringer i høst og vinter.