Publisert: 28.05.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Bedre DB ved å fôre fram smågrisen

Lav smågrispris betyr at det kan være lønnsomt for smågrisprodusenter å kutte ned på antall kull hvis de i stedet kan fôre fram smågris til slaktegris.


Bedre DB ved å fôre fram smågrisen

Lav smågrispris betyr at det kan være lønnsomt for smågrisprodusenter å kutte ned på antall kull hvis de i stedet kan fôre fram smågris til slaktegris.

 

Økonomien i smågrisproduksjon er mer presset enn i slaktegris og kombinert. På øya Bokn i Nord-Rogaland tenker svinebonde Erik Øvrebø å redusere fra 70 til 60 årspurker. I stedet vil han fôre fram slaktegrisen det da blir plass til.

– Jeg tror det vil være lønnsomt, mener Øvrebø. Han har i dag grisehus med en eldre slaktegrisavdeling. Det bruker han til gjeldpurker, men nå skal det i stedet fylles opp med slaktegris. Det er dermed enkelt å skifte fra det ene til det andre.

– Jeg har 26 avvente per årspurke i smågrisproduksjon, men tror likevel dette kan være lønnsomt, mener Øvrebø.

I Gilde Vest har fagsjef gris Anders Smith regnet på slaktegris kontra smågrisproduksjon og tror flere med fordel kan gjøre som Øvrebø.

– De som har fleksible hus som passer til slaktegrisproduksjon bør vurdere dette, sier Smith. Hvis resultatet samtidig er under eller lik gjennomsnittet i smågrisproduksjonen (22 avvente), eller/og du har tilgang til rimelige fôr (alternative fôrmidler) blir dette interessant.

– Det er lite som skiller for at det ene eller andre skal være lønnsomt. Det må derfor være enkelt å forandre driftsopplegg, understreker Smith. Men han anbefaler at svineprodusenter vurderer dette. De som gjør som Øvrebø hjelper dessuten til med markedsregulering, det vil si å redusere svineproduksjon.

Samtidig håper Smith på oppslutning om slakting av lettgris.

– Det er noe mange smågrisprodusenter bør kunne være med på. Du må ha mulighet til å beholde smågrisen minst ei uke lenger enn normalt (32 kg levende vekt) hvilket trolig mange kan.

– Det vil ikke være mye å tjene på dette, men du får dekket merkostnadene, sier Smith. I tillegg er du med å gjøre en jobb når det gjelder markedsregulering, framholder han.

 

Gevinst slaktegris kontra smågris

DB smågris pr årspurke (22 avvente)

= 4500 kr

DB slaktegris alternativ (33 x 150 kr)

= 4950 kr

Gevinst slaktegris

=   450 kr

 

Det forutsettes at du kan fôre fram 33 slaktegris i året ved å kutte ut ei årspurke. [kilde: Gilde Vest]