Publisert: 13.07.2010 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Avlssamarbeidet i Norden:

Det blir etter all sannsynlighet inngått en ny avtale om avlssamarbeid på gris mellom Finland, Sverige og Norge før jul.


Avlssamarbeidet i Norden:

Det blir etter all sannsynlighet inngått en ny avtale om avlssamarbeid på gris mellom Finland, Sverige og Norge før jul.

Det er i hvert fall innstillingen fra meg og Heikki Hassinen i Nordic Genetics (NG) og Finnpig. V i innstiller til våre respektive styrer på at det inngås en ny toårig avtale om avlssamarbeid som omfatter de tre rasene yorkshire, landsvin og duroc, sier administrerende direktør Rolf Ole Tomter i Norsvin til Svin.

Sikrer nordisk avl

Når dette leses er allerede innstillingen behandlet av styrene i Norsvin og Finnpig, som kontrollerer Nordic Genetics. Hvis de respektive styrene har fulgt innstillingen fra sine administrative lederne i Norsvin og Finnpig, kan julefreden senke seg over avlsinteresserte svineprodusenter i de tre respektive landene. For det var lenge en reell mulighet for at våre naboland kunne komme til å velge dansk genetikk framfor å stole på egne nordiske krefter. Tomter sier at han er glad for den løsningen som nå er forhandlet fram.

– Den sikrer fortsatt yorkshireavl i Sverige og innsalg av duroc i våre naboland for to år. I løpet av denne perioden skal vi også gjennomføre en skikkelig utprøving av durocmaterialet under gode omgivelser i Finland. Avtalen sikrer også videre salg av landsvin i Sverige og Finland, og de tre landene er dermed fortsatt strategiske partnere i samme helseregion. Vi forventer nå ny fart i satsingen på yorkshire, sier Tomter.

Lang historie

Det er en lang historie som nå er i ferd med å få en foreløpig slutt. Helt siden oktober i fjor har det vært ført forhandlinger mellom Norsvin og Quality Genetics om avlssamarbeidet på yorkshire. Norsvin har ikke vært fornøyd med den praktiske oppfølgingen av den inngåtte avlsavtalen med svenskene. Dette var bakgrunnen for at avtalen med NG ble sagt opp i sommer. Swedish Meats, som eide Quality Genetics, ble som kjent kjøpt opp av det finske kjøttkonsernet HK i fjor, og QG gikk inn i det nye selskapet. Quality Genetics drev opprinnelig med semin, livdyromsetning og avl på gris. Men det er avlsdelen av QG som har gått inn i det nye, finskkontrollerte selskapet Nordic Genetics (NG). Heikki Hassinen fra Finnpig er styreleder her, mens Johan Andersson fungerer som daglig leder. Samtalene mellom NG og Norsvin om oppfølgingen av avlsarbeidet på yorkshire i Sverige har gått trått det siste året. NG har vært veldig opptatt av kostnadene, mens Norsvin har etterlyst sterkere avlsframgang og oppfølging av yorkshireavtalen.

Avlssamarbeid i spill

Etter at avtalen mellom Norsvin og NG ble sagt opp ble avlssamarbeidet i Norden satt i spill. Nordic Genetics så seg om etter alternativer, og øynene falt på Danmark. Tidlig i september fikk Norsvin beskjed om at finnene og svenskene jobbet for en løsning med dansk duroc og yorkshire. Norsvin framholdt at de syntes det var synd for Sverige å kutte ut den nasjonale yorkshireavlen. Norsvin mente også at den sterke satsingen som nå skjer på duroc i Norge burde lede til en fornyet vurdering av nettopp denne farrasen. Det er ingen hemmelighet at våre naboer, særlig finnene, ikke har vært fornøyd med den norske farrasen. Men den norske storsatsingen på avlsframgang for duroc gjennom nye Norsvin Delta har blitt lagt merke til. Den 26. september var det et møte mellom Nordic Genetics og Norsvin på Arlanda. Her la Norsvin fram en skisse til løsning som gjorde fortsatt satsing på svensk yorkshireavl forsvarlig. Avtalen er toårig. I avtalen er det også enighet om at norsk duroc fortsatt skal leveres til Finland, og at farrasen skal testes ut. Etter at Norsvin har doblet testkapasiteten, innført nytt avlsmål og startet datatomografering av duroc på nye Norsvin Delta, stilles det store forventninger til at avlsframgangen materialiserer seg i konkret utprøving. Partene kan i følge avtalen når som helst gå til andre for å forhandle nye genetiske løsninger, men toårsperspektivet ligger i bunnen som en plattform.