Publisert: 19.01.2010 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Avlsbesetningene er gullbeholdningen

Norsvin har forandret seg mye som organisasjon på 10 år. I dag opererer selskapet i et marked med hard konkurranse, og det er lite som skiller.

 


Avlsbesetningene er gullbeholdningen

Norsvin har forandret seg mye som organisasjon på 10 år. I dag opererer selskapet i et marked med hard konkurranse, og det er lite som skiller.

 

Hans Agné i svenske Avelspoolen (50 % Norsvineid) avluttet avlbesetningsmøtet på Lillehammer med foredraget “Hvordan har Norsvin utviklet seg de siste 10 år?”

– Det er ingen lett oppgave å få for et foredrag. Det er som å evaluere ektefellen etter 10 år, startet Agne. Avlspoolen og Norsvin har for øvrig samarbeidet i 15 år. Agné har vært med siden 2002.

– Men det er hard konkurranse om svinemarkedet i dag, og lite som skiller. Norsvin har lenge hatt en rase i verdensklasse med sitt landsvin. I dag har dere i tillegg duroc på god vei. Vi selger duroc som aldri før i Sverige. I framtida regner jeg med at både landsvin, duroc og yorkshire er i verdensklasse, sier Agné. Samtidig minnet han om at Yorkshireavtalen med Sverige går ut om et år.

Agné mener Norsvin har gått fra å være en organisasjon med en sterk visjon men lav forandringsvilje, til å være en organisasjon i forandring. Norsvin har samtidig gått fra å være en organisasjon basert på et nordisk lavrisiko marked, til langt større risiko i et internasjonalt marked. Også når det gjelder markedsføring og markedsorientering har det skjedd utvikling. – Holdningen til markedsføring har forandret seg mye. Oppfatningen var tidligere at alle kjenner Norsvin, i hvert fall i Norge. Men nye markeder krever nytekning og sterk fokus på markedsføring, sier Agne.  

Gris er forskjellig

 – En norsk gris er annerledes enn en svensk, og ikke minst en amerikansk. I dag er det veldig fokus på Amerika, sier Agne. Men ulike markeder har ulike oppfatninger av hvordan en gris skal se ut. En norsk gris i USA bør derfor trolig leveres med en bruksanvisning. – Men stort amerikafokus er også en fare. Det er fort gjort å glemme hva for eksempel det svenske markedet krever, mener Agne. Til avlsbesetningene hadde Agne følgende budskap: – Dere er gullbeholdningen i Norsvin. Det er viktig at dere lykkes. Hvis dere alle blir litt bedre, hjelper det oss med å holde danskene borte fra Sverige, sa han.