Publisert: 18.11.2009 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Avløser med 30 avvente

På Byneset utenfor Trondheim har Torstein Røstum 20 purker i kombinert produksjon. Resultatene er imponerende, med opp mot 30 avvente. Samtidig er han avløser i nesten full stilling.


Avløser med 30 avvente

På Byneset utenfor Trondheim har Torstein Røstum 20 purker i kombinert produksjon. Resultatene er imponerende, med opp mot 30 avvente. Samtidig er han avløser i nesten full stilling.

Både vegger og hyller på det ryddige kontoret er fylt med effekter av gris. Til og med sikringsskapet har postkort og bilder som viser at Svins utsendte har kommet til riktig adresse. Vi er i Spongdal på Byneset utenfor Trondheim. Svineproduksjon her er kanskje mest kjent gjennom svinebonden Tor fra bøkene til Anne B.Ragde. Den gården ligger et par kilometer unna. Men her finnes også et par «virkelige» svinebønder. Og begge er verdt et besøk.

 

Den ene, Torstein Røstum (37), er avløser, men har selv problemer med å ta fri. De siste 11 årene har han drevet besteforeldrenes gård, Bufalldalen. De første årene bare med korn. Startåret var svært dramatisk. Hele avlinga var levert til den lokale mølla, som plutselig gikk konkurs. Han tapte penger der.

 

– Det var ingen god start, sier Røstum. Fem år seinere hadde han kjøpt gården, og var snart i gang med å bygge om til gris.

 

– Gris og meg er noe spesielt. Vet ikke hvor jeg har det fra, men jeg trives veldig godt med gris, forklarer Torstein. Han har jobb som avløser for fire mjølkeprodusenter, men har alltid fri når det er grising på Bufalldalen. – Kyr er greie nok, men grisen slipper jeg å melke, smiler avløseren og svinebonden. Selv har han ei skolejente som avløser, men reiser sjelden langt fra gården.

 

– Jeg blir stressa når jeg ikke kan få fulgt med grisene mine, sier Torstein. I stedet kommer verden til Bufalldalen. Uttalige postkort, figurer og andre svineeffekter får han fra venner og slektninger som er ute og reiser.

 

11 ukers drift

 

Torstein trives med sine 20 purker og har system på drifta. Her er 11 ukers drift, og 10 purker i pulja. Grisehuset er i det gamle kufjøset og låven som ble bygd om i 2003/2004. Da hadde det stått uten ku siden 70-tallet.

 

– De fleste trodde vel at jeg var sprø, både fordi jeg satset på gris når omtrent alle sluttet, og fordi jeg bygde om det gamle fjøset, sier Røstum. Løsningen har blitt 10 FS-binger der grisen går fra fødsel til smågris. Det er romslige binger på ca 3,80 x 2,40, og uten spaltegulv og fiksering. Fôringen er manuell i langtro slik at smågrisen kan spise med mora. Møkka blir skrapt ut på ei gjødselrenne. Her steller Røstum om formiddagen etter å ha gjort unna morgenstellet som avløser. Men grisen blir ikke solgt som smågris. Den fôres fram til slakt på en av nabogårdene som kuttet ut gris for noen år siden. Røstum leier slaktegrishuset for 18000 kroner året.

 

24 avvente på et kull

 

Torstein er mer eller mindre selvlært som svinebonde, blant annet hos noen i avløserlaget som hadde gris tidligere.

 

– På Byneset sluttet de fleste med gris på 90-tallet. Nå er svinemiljøet borte. Det savner jeg, sier Torstein. Likevel har han lært noen knep. Når det er grising er det full fokus i grisehuset, og Torstein har fri fra avløserjobben.

 

– Det blir noen våkenetter, men de har jeg godt betalt for, tror Torstein. Han har ikke eksakte tall, men ligger opp mot 30 avvente per årspurke. Rekorden på ett kull er hele 24 avvente smågris.

 

– Det var spesielt og krevde en god del jobb. Men det var artig å få det til, sier svinebonden ved Trondheim.

 

Finnes gård med grisehus til salgs?

 

– Det vil være galskap å sette opp et grisehus til 7 – 8 millioner på denne gården, svarer Røstum når vi lurer på om han har planer om å utvide. Gården ligger rett ved byen eller i et område der hestegårder er svært populære.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

Steinkjeranlegget berges

 

Kuttbølgene i Nortura vil ikke føre til at strukturen i Trøndelag endres. Svineslaktinga ved Steinkjeranlegget vil bestå, og den andre slaktinga konsentreres om det nye Malvikanlegget.

 

Likevel er hovedtillitsvalgt Arve Pettersen og fabrikksjef Jan Tore Flak ved Nortura i Steinkjer forberedt på at det blir tøffe tak. Fabrikksjef Jan Tore Flak opplyser til Trønder-avisa at Steinkjer-anlegget budsjetterer med ny slakterekord på 220.000 gris i 2009. Dette er seks prosent opp fra i fjor. Likevel må ledelse og ansatte også i Steinkjer brette opp ermene og bidra i kostnadsjakten.

– Vi må bli med på dugnaden og snu alle steiner. Det blir tøft også for oss, selv om vi trimmet fabrikken i 2008. Men selv etter en omfattende kostnadsjakt i fjor, er det alltid ting som kan gjøres mer kostnadseffektivt. Nå skal vi i gang med en ny gjennom- gang sammen med de tillitsvalgte, sier fabrikksjefen.

 

– Det blir nok mer effektivt, men jeg får mindre tid til hver gris, sier Torstein.

 

– Finnes det slike gårder til salgs? under svinebonden fra Byneset. Hermed er annonsen formidlet i Svin. Men han tror ikke resultatene i grisehuset blir bedre selv om han driver større.

 

– Jeg tror det blir både bedre og rimeligere å kjøpe en gård med grisehus enn å bygge selv, mener bonden fra Byneset. Da får han kanskje naboer som har gris med på kjøpet.

 

– Med 80 mål dyrka, et trivelig tun og sentral beliggenhet vil trolig Bufalldalen ha størst verdi ved å bevare den som den er, tror Røstum.