Stikkord:
Avhengig av insekter
Verdens matproduksjon er avhengig av pollinerende insekter. Derfor er det viktig å gjøre forholdene gode for humler, bier og andre insekter.
Foto: Wenche Dramstad/NIBIO.
Alle som forvalter et areal kan gjøre en forskjell for pollinerende insekter. For bonden handler det om å ta vare på blomsterrike kantsoner i jordbrukslandskapet. For en hageeier handler det om å plante blomster som er nyttige for insektene, og gjerne la være å stelle og gjødsle et lite hagehjørne.
Søk insekt-tilskudd
I fjor lanserte regjeringen en strategi som bidrar til å øke kunnskapsgrunnlaget. Nye tiltak er nødvendige for å sikre levevilkårene for pollinatorene i et langsiktig perspektiv.
Et viktig formål med regjeringens strategi er å etablere et felles mål og innsatsområde for en koordinert nasjonal innsats. Gjennom tilskuddsordningen «regionale miljøprogram» går midlene blant annet til tiltak som bidrar til å ivareta biologisk mangfold, kulturlandskap, og plantevern. I år kan man også søke om tilskudd til å så frøblandinger som er gunstige for pollinering.

Bildet er et fargelagt elektronmikroskopibilde av en blomsterflue som er forstørret 70 ganger. Munnen bruker den til å suge til seg nektar, og de to korte antennene på hodet bruker den til å lukte og orientere seg. (Foto: Jannicke Wiik-Nielsen, Veterinærinstituttet)
Insekter slik du aldri har sett dem før
Møt insektene slik du aldri har sett dem før, i menneskestørrelse, fotografert med elektronmikroskop.
Forsker Jannicke Wiik-Nielsen ved Veterinærinstituttet bruker elektronmikroskopet til å ta bilder i forskningsprosjekter.
Nå har hun portrettert insekter. Resultatet er fotoutstillingen «Våre små venner», som vises ute på Rådhusplassen i Oslo og på Festplassen i Bergen denne sommeren.
– Vi håper at det å møte insektene slik som dette, ansikt til ansikt, øye mot øye, vil gjøre at folk blir litt mer glad i dem. For insektene er ikke bare ganske fascinerende å se på når du kommer dem nær. De er også avgjørende for livets gang. For selve livet på jorda, slik vi kjenner det, sier Wiik-Nielsen ved Veterinærinstituttet.
Insektene, som er portrettert i utstillingen, er hentet fra de nærmeste omgivelsene våre, fra huset, hagen og skogen.
– Ved å fotografere dem med et elektronmikroskop kan jeg vise hvordan de ser ut på ekstremt nært hold. De har utrolig morsomme uttrykk og fascinerende detaljer, sier Wiik-Nielsen.
Fotoutstillingen «Våre små venner» vises i Oslo og Bergen fram til 7. juli i sommer.