Publisert: 25.08.2009 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Audiograf ble svineprodusent

De planla aldri å bli bønder, men ei framtid i hvit frakk. Nå lager de egne spekepølser og er svært sentrale i lokallaget som fikk årets «På Bettet»-pris.


Audiograf ble svineprodusent

De planla aldri å bli bønder, men ei framtid i hvit frakk. Nå lager de egne spekepølser og er svært sentrale i lokallaget som fikk årets «På Bettet»-pris.

En bjørketreallé leder inn i et trivelig trøndersk gårdstun. Nedenfor blinker Trondheimsfjorden. Vi er på Hedstein påSkatval. I ti generasjoner har gården tilhørt familien Røkke. Men dagens brukere hadde ikke tenkt å bli bønder.Vi er drøyt sju år tilbake i tid. Kari og Einar Arne jobber i helsevesenet i Sandefjord. Hun er sykepleier. Han er audiograf. De er etablert med familie, hus og jobb, og har ingen planer om et liv med gård og gris. Kari er riktignok fra gård, men med eldre søsken. Men det viser seg at ingen av søsknene ønsker å ta over gården. Kari og Einar Arne får tilbudet. Kari er usikker, men Einar er klar:– Vi flytter.

 

Grisekafé og nybygging

 

Et år seinere er Einar Arne svinebonde med cand. pig-utdannelse fra Norsvinskolen. Overgangen fra kontorjobb somaudiograf med mange eldre pasienter er stor. Å være bonde er langt tøffere fysisk, samtidig som han må forholde seg til griser i stedet for mennesker.– Men det å være svinebonde er egentlig mer sosialt enn å jobbe med pasienter. I all fall her på Skatval har vi etveldig bra miljø og sosialt/faglig felleskap, synes Einar Arne.I 2004 startet Kari og Einar Arne grisekafé på Hedstein. Det betyr felles formiddagsmat hver torsdag for svineprodusentene på Skatval.

 

– Vi var misunnelige på et lignende fellesskap som de hadde på Skogn, og ville prøve kopiere det, forklarer EinarArne. Samtidig startet de planlegging av påbygg til grisehuset og ville gjerne ha et forum å diskutere løsninger. Og grisekaféen har blitt en suksess. Hver eneste torsdag formiddag møtes Skatvals svineprodusenter til en god times formiddagsmat. De fleste møter opp hver gang.– Vi prater om det skjer på gårdene, og kanskje litt ekstra om de som ikke kommer. Vi har for eksempel planlagtgrisehus til en nabo. Og nå bygger han, smiler Einar Arne. Også Kari er delvis med, men hun jobber deltid som sykepleier.

Det gikk et par år før de fikk bygd på grisehuset. Årsaken var dels overproduksjon av gris, men det tar også litt tid å fåfinansieringen på plass. Men høsten 2006 sto dagens grisehus ferdig. Produksjonen har blitt strømlineformet med sju ukers puljedrift og 17 – 20 purker i pulja. Det er full framfôring av slaktegrisen.

 

«På Bettet»-prisen

 

Kari og Einar Arne og de andre svineprodusentene på Skatval utgjør nærmere halvparten av Norsvin Stjørdal og omegn. Dette laget er svært aktivt, og fikk Norsvins «På Bettet»-pris for 2008 som takk for det.– Vi har mye aktivitet. Hvert år arrangerer vi for eksempel en fagtur med overnatting. I år skal vi til Norsvin på Hamar. Men vi jobber også med andre tiltak. Nylig har vi for eksempel lagd en felles brannberedskap for alle svineprodusentene i samarbeid med brannvesenet. Dette er to A4 ark-der det ene er kart over grisehuset, rømmingsveier, brannslokningsapparat og angrepsveier for brannvesenet. Det andre inneholder tekniskeopplysninger om grisehuset, veibeskrivelser og viktige telefonnummer en må ringe i en krisesituasjon, opplyser EinarArne.

 

230 kr/kg i purkeslakt

 

Kari er også delaktig i grisehuset. Blant annet har hun funnet fram farmor Magda Røkkes gamle matoppskrifter.– Magda var en driftig dame som lagde spekepølser. Det var vanlig på gårdene tidligere, forteller Kari. Hun har fått enslakteriforretning til å lage pølser med samme oppskrift der purkeslakt fra Hedstein er råvare. Vi tar så tilbake pølsenefor å selge eller servere på gården, sier Kari. Totalt blir fire – fem av gårdens purker forvandlet til spekepølser etter ulike hemmelige oppskrifter. Her er både rødvinspløse, hvitløkspølse, konjakkpølse, Bessepølse, P. Bernhardpølse (etter oldefar Røkke) og Røkkekam. Pris for ei 600 grams pølse er 140 kr eller ca 230 kroner regnet per kilo. Ikke verst for et purkeslakt.

 

Hedstein gård

Kari Røkke Holm og Einar Arne HolmMia (10) Mats (8) + en på vei180 daa (inkl. leie)56 purker i kombinert produksjonGrisekafé, spekepølseproduksjon