Publisert: 01.04.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Årets høydepunkt – den perfekte juleribba!

Jula er det årlige høydepunktet for så mangt. Ikke minst matglede. Tradisjoner skal holdes ved like og forventninger skal tilfredsstilles, med mat som kanskje bare tilberedes og nytes én gang i året – nettopp til jul.


Årets høydepunkt – den perfekte juleribba!

Jula er det årlige høydepunktet for så mangt. Ikke minst matglede. Tradisjoner skal holdes ved like og forventninger skal tilfredsstilles, med mat som kanskje bare tilberedes og nytes én gang i året – nettopp til jul.

 

OPPSKRIFT JULERIBBE

2 kg ribbe3 ts salt2 ts pepperca. 2 dl vann

 

1 Beregn ca. 500 gram ribbe per person, da har du også til julefrokosten. Se etter at bena er saget helt over.

2 Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket med en skarp, spiss kniv. Hvis du ruter opp parallelt med ribbena blir det lettere å skjære opp pene biter etter steking.

3 Gni inn ribba med salt og pepper 1–3 dager før steking. Pass på at krydderet kommer godt ned mellom svor og ben. Dekk ribba med aluminiumsfolie og sett den kjølig, så vil krydderet trekke inn i ribba og gi en bedre smak på kjøttet.

4 Legg ribba i langpanna med svoren opp. Legg en asjett under, slik at ribba er litt høyere på midten (da renner det smeltede fettet bort). Det er viktig at ribba er noenlunde like høy på begge sider for å få et jevnt og pent resultat.

5 Hell over ca. dl. Vann og dekk langpanna med aluminiumsfolie.

6 Forvarm ovnen til 230 grader. Sett langpanna midt i ovnen i ca. 45 minutter. Nå «blåser» ribba seg litt opp og svoren spriker.

7 Fjern folien (la asjetten ligge) og reduser temperaturen til 200 grader. Sett panna tilbake midt i ovnen og la ribba steke videre (1–1 1⁄2 time for tynnribbe, 2–2 1⁄2 time for familieribbe).

8 Ofte får ribba sprø svor av seg sjøl, hvis ikke kan du gjøre følgende mot slutten av steketiden: Sett panna høyere i ovnen og øk temperaturen til 250 grader eller bruk grillen. Følg med så du ikke brenner svoren. Hvis bare deler av ribba har fått sprø svor, kan disse dekkes med aluminiumsfolie, slik at de ikke blir brent.

9 La ribba hvile i ca. 20 minutter, slik at kjøttsaften «setter» seg og du får en saftig og god ribbe.

Medisterkaker, julepølser, epler og svisker kan stekes sammen med ribba de siste 20 minuttene. Ribba serveres med stekesjy eller saus, surkål eller rødkål, svisker, epler, rørte tyttebær med mer.

TIPS: Ribba kan stekes tidlig på julaften eller dagen før. Skjær den i serveringsstykker etter at den er avkjølt. Legg ribbestykkene i langpanne sammen med medisterkaker, pølser, svisker og epler og varm opp like før servering. 200 grader i ca. 30 minutter.

 

Kilde: Opplysningskontoret for kjøtt