Publisert: 17.01.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Ansatte kona i egen bedrift

Sigurd Langfors er ikke helt som andre svineprodusenter. Han har etablert ei ledergruppe for gårdsdrifta. Og kona Kristin er ansatt i bedriften, med de rettigheter og plikter som det fører med seg.


Ansatte kona i egen bedrift

Sigurd Langfors er ikke helt som andre svineprodusenter. Han har etablert ei ledergruppe for gårdsdrifta. Og kona Kristin er ansatt i bedriften, med de rettigheter og plikter som det fører med seg.

 

– Ledergruppa er en utrolig motivator i den daglige drifta. Det er viktig å ha noen å dele suksessen med når det går godt. Men like viktig er det å ha tillitsfulle og dyktige støttespillere når det butter i mot, sa Sigurd Langfors til interesserte tilhørere i Trondheim.

Etter å ha drevet gårdsvirksomhet med etter hvert to ansatte, en bedrift som omsetter for flere millioner kroner, kom idéen om å etablere ei ledergruppe. Sigurd er sjøl daglig leder i virksomheten, og leder av ledergruppa. Han legger vekt på å skille rollen som eier og bedriftsleder. Med seg i ledergruppa har han ansatterepresentant Kristin (kona), en rådgiver fra Nortura, Helsetjenesteveterinæren, regnskapsføreren, banken og Felleskjøpet Agri.

– Tradisjonelt var rådgivningen slik at slakteriets rådgiver kom på besøk en eller flere ganger årlig. Kontakten med regnskapslaget besto i å sette navnetrekket på selvangivelsen og nødvendige tilleggsskjemaer. Den ordningen opplevde jeg som lite kreativ, innovativ og motiverende. Gårsdagens rådgivning har ikke fulgt med på den rivende utviklingen i svineproduksjonen, synes Langfors.

Han driver altså en mellomstor bedrift (bl.a formeringsbesetning med 125 årspurker) med to ansatte. Kundene skal hele tida være i fokus, men vi må også ta hensyn til ansatte, familie og leverandører. Målet er å gjøre gården attraktiv å overlate til barn, eventuelt å selge. Ledergruppa har ett eller flere møter per år, avhengig av behovet. Det er innbyrdes informasjonsflyt mellom medlemmene i gruppa, som tar opp temaer som problemområder i drifta, strategiske valg når det gjelder drift og investeringer, rekrutterings- og karriereplanlegging, bank, forsikring, pensjon og sparing for å nevne noe. Møtene finansieres av den enkelte, eventuelt mot fakturert timeforbruk. Alle har underskrevet taushetserklæringer når det gjelder informasjonen som tilflyter dem om bedriften. Alt må blottlegges, og Sigurd vil ikke at veterinæren eller andre skal fortelle hva de holder på med rundt omkring.