Publisert: 01.01.2017 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Annonserte synspunktene i avisene

Det kom folk langveis fra for å diskutere svinekjøttmarkedet på Hamar.


Annonserte synspunktene i avisene

Det kom folk langveis fra for å diskutere svinekjøttmarkedet på Hamar.

 

Fra Sørlandet kom blant andre Bjørn Willoch. Han hadde på forhånd, sammen med Odd Holskog, presentert synspunktene sine i form av betalte annonser i dagsavisene Nationen og Adresseavisen. Det forteller antakelig en del om engasjementet. Willoch mente at løsningen er enkel; purkeslakting er punkt nummer én. Dette må kombineres med innføring av avtalt produksjon direkte mellom produsent og slakteri. Som siste punkt etterlyste han like vilkår for alle i markedsreguleringsordningen.

Knut Langeteig fra Drammen var enig i disse forslagene. Han sa at det hadde vært mer eller mindre ubalanse fra 1999 og fram til i dag. Hvis en regner på avkastning av innskutt kapital, så har ikke svineprodusentene tjent plagsomt mye penger i denne perioden. Fortsetter vi som nå blir det kronedød for mange svineprodusenter. Derfor må noe drastisk gjøres, mente Langeteig. Han syntes synd på Norsvin som hadde fått munnkurv av avtalepartene i debatten om priser og tiltak, og etterlyste også mer konkrete løsninger fra Gilde. Toppene må ut av skapet med løsningene sine.

– Vi kan la prisen og det rå markedet styre. Men det har jeg liten tro på i lille Norge. Da har vi ikke noe annet valg enn å gå inn for sterk styring. Slik sett støtter jeg Per Asbjørn Andviks (Vestfold) sterke argumentasjon for avtalefestet produksjon, sa Langeteig.

For Andvik var sterk i sin argumentasjon, og høstet applaus for deler av sitt syn. Men han fikk også svar på tiltale. Ole Petter Thingelstad (Akershus) pekte på at de fleste som satt i den velfylte salen har nytt godt av at svinenæringa har vært ei åpen næring.

– Vi har likt det også. Nå må vi rydde opp sjøl. Det er sammenheng mellom frihet og ansvar. Det forundrer meg at så mange tilsynelatende synes å være for avtaleproduksjon hvis den bare ikke rammer meg, sa Thingelstad.