Publisert: 11.06.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Alvorlig E-vitaminmangel hos mange avvenningsgriser

PÅSTAND: «Syke» griser blir lettere syke enn friske griser. Dette problemet kan nå løses med et naturlig, flytende E-vitamin.


Alvorlig E-vitaminmangel hos mange avvenningsgriser

PÅSTAND: «Syke» griser blir lettere syke enn friske griser. Dette problemet kan nå løses med et naturlig, flytende E-vitamin.

 

Forskere på Danmarks Jordbruksforskning i Foulum har tidligere påpekt at nylig avvente griser bare i liten grad opptar det syntetiske E-vitaminet som er i avvenningsfóret. Dette kan føre til en kritisk lav E-vitaminstatus de første ukene etter avvenningen.

Undersøkelser har vist at kun ca. ti prosent av det syntetiske E-vitaminet som er tilsatt fôret, blir opptatt den første uken etter avvenning. Enkelte griser opptar overhodet intet av det tilsatte E-vitaminet, da hele mengden kan gjenfinnes i gjødselen. I den tredje uken etter fravenning utnytter grisene bare ca. 25 prosent av det tilsatte syntetiske E-vitaminet.

Det manglende opptaket av E-vitamin skyldes først og fremst en meget lav produksjon av et bestemt fordøyelsesenzym i de første ukene etter avvenning. Dette enzymet skal omdanne (spalte) det syntetiske E-vitaminet fra en stabil kjemisk form (acetat) til en flytende form, som i sin tur kan opptas fra tarmkanalen ved hjelp av gallesalter.

 

BORTKASTEDE PENGER

Det er derfor bortkastet å bruke penger på økt tildeling av syntetisk E-vitamin like etter avvenning, da grisene allikevel ikke er i stand til å foreta den nødvendige spaltningen av vitaminet i tarmen.

Et annet forhold av betydning for grisenes E-vitaminstatus er den biologiske aktiviteten av det tildelte E-vitamin. Syntetisk E-vitamin har en vesentlig lavere biologisk aktivitet enn naturlig E-vitamin. Forklaringen er at det syntetiske E-vitaminet består av åtte forskjellige kjemiske konfigurasjoner (isomerer). Kun en av disse er identisk med det naturlige E-vitamin, som for eksempel finnes i purkemelk og grønt gras.

Man vet at griser med E-vitaminkonsentrasjoner under 1,5 μg/ml blod er kritisk underforsynt. Først med konsentrasjoner over 3,5 μg/ml har E-vitaminet en positiv effekt på grisenes motstandskraft (immunitet). Griser med lave E-vitaminkonsentrasjoner i blodet blir således lettere syke enn griser med en optimal E-vitamin-konsentrasjon.

Det er imidlertid vanskelig å stille diagnosen E-vitaminmangel, derfor gjelder påstanden: «Syke» griser blir lettere syke enn friske griser.

 

NATURLIG E-VITAMIN TIL AVVENNINGSGRISER

Heldigvis kan man nå gjøre noe med problemet. Det er nylig kommet et flytende, naturlig, E-vitamin på markedet, Natur-E Micelle, som forhandles via den praktiserende dyrlege.

Det naturlige E-vitaminet i Natur-E Micelle er allerede ferdig tilgjengelig til å tas opp fra tarmen. Dette flytende produktet behøver nemlig ikke først å spaltes av det nevnte fordøyelsesenzymet, men kan tas opp umiddelbart slik det er.

Produktet kan gis daglig direkte i drikkevannet eller på avvenningsfôret i en dose på 1 ml per 100 kg gris, de første tre til fire uker etter avvenning.

En dansk utprøving med Natur-E Micelle i en besetning med E.coli-diaré første uken etter avvenning, viste at det nytter å øke grisenes motstandskraft ved hjelp av naturlig E-vitamin som grisene er i stand til å utnytte. Ved daglig å tildele ekstra naturlig E-vitamin i drikkevannet til forsøksgrisene, ble andelen av griser som døde av diaré redusert til kun to prosent, mot 7,5 % i kontrollgruppen. Diaréen oppstod også ca. en uke senere i forsøksgruppen (10–12 dager etter avvenning) enn i kontrollgruppen, og fikk derfor et langt mildere forløp.

 

E-VITAMIN IKKE ET DEPOTVITAMIN

Mange har den oppfatningen at E-vitamin er et depotvitamin, og at tildeling for eksempel en gang i uken er tilstrekkelig.

Dette er ikke tilfelle. Den beskrevne utprøvingen bekreftet at hvis ikke E-vitamin tilføres daglig, vil konsentrasjonen i vevene synke raskt og dermed forsvinner E-vitaminenes beskyttelse av cellene. Disse cellene er derfor mer utsatte for påvirkning utenfra, – med celledød og sykdom som resultat.

 

E-vitamin og selen i blod hos smågriser undersøkt også i Norge

Det er vel kjent, også i Norge, at mangel på vitamin E og selen kan gi ulike typer skader og sjukdom. Svin hadde en artikkel om disse problemstillingene i nr. 10 i 2003, og interesserte oppfordres til å plukke den fram igjen.

Artikkelen var skrevet av Børge Baustad, Ellen Vie, Aksel Bernhoft og Tore Sivertsen. Den tok blant annet utgangspunkt i en undersøkelse som Ellen Vie gjorde om innholdet av vitamin E og selen i blod hos smågriser i forbindelse med sitt speciale, sin hovedoppgave, som norsk veterinærstudent i København.